Med mnogimi zanimivimi dogodki, ki jih pripravljajo v Ormoški knjižnici je minuli četrtek znan slovenski publicist JOŽE ROZMAN predstavil svojo knjigo ČAR VINA. Z njim se je pogovarjal poznavalec in strokovnjak, domačin SAMO SIMONIČ:

Knjiga ČAR VINA je izšla konec minulega poletja. Večini slovenskih ljubiteljev tovrstnih publikacij je delo že dobro znano, končno pa jo je avtor predstavil tudi bralcem ormoške knjižnice. Tako so obiskovalci lahko prisluhnili sproščenemu pogovoru med dvema poznavalcema vin Samu Simoniču iz vinske kleti Dveri-pax in Jožete Rozmanu, ki ga Slovenija pozna kot vinskega publicista, novinarja oziroma kot pisca o vinu in kulinariki, kot someljeja druge stopnje, degustatorja, urednika Kmečkega glasa, ustanovitelja in urednika revije VINO in še bi lahko naštevali. Svoje znanje in izkušnje je doslej strnil v več knjigah, televizijskih scenarijih in delavnicah. Knjiga ČAR VINA pa je njegovo najobsežnejše delo, ki pa ni (kot bi sprva pomislili) strogo strokovno, pač pa zanimivo leposlovno delo iz katerega se mimogrede tudi marsikaj naučiš.

Rozman vina najrajši oceni po vonju in okusu

In prav vonjave in okusi, ki jih Rozman hrani v spominu iz mladosti, in s katerimi se ljudje povsod srečujemo, je to po čemer pisatelj še danes ločuje oziroma razvršča vina. Trdi namreč, da vino potrebuje zelo sproščen, neobremenjen pristop. Vsakdo, ki ima normalno razvita čutila, bo ločil dobro od slabega, pravi Rozman. Tako je knjiga – lahko bi rekli – slikovita avtobiografija, ki temelji na okusih in vonjavah, ki si jih je pisatelj ob različnih doživetjih in priložnostih pridobil že v rani mladosti in ga spremljajo povsod po svetu, kjerkoli že ima priložnost pokušati svetovno znana vina. Te življenjske izkušnje z okusi in vonji pa so, po njegovem, tudi ključno merilo, da je neko vino različnim ljudem različno dobro.

Knjiga je razdeljena na 10 poglavij in (na primer) v poglavju »Mali veliki, od tu in tam« opisuje svoje osebno doživljanje slovenskih vinskih velikanov. Med temi opisuje tudi sodelovanje z našima domačinoma Stankom Čurinom in Jožetom Kupljenom.

Rozman se v svoji knjigi v bistvu ves čas vrača k svojim koreninam, k svoji zidanici in podedovanem vinogradu, kjer (kot pravi) pridela, če je dobra letina, okrog 1.500 litrov. »Zelo reduciram pridelek, saj mi količina ni pomembna. To je vino zame in za moje prijatelje. Za sabo imam že 37 trgatev, še dodaja Rozman, ki o svojem pisateljevanju še doda, da se ne smatra za pisatelja, pač pa da je kmet, vinogradnik z dušo in srcem, ki se rad spoprijatelji tudi z mački, ki se ravno sprehodijo po njegovem vinogradu. Predvsem z mačkom Jožefom sta si bila zelo blizu…

Tako je predstavitev knjige ČAR VINA bil le še en zanimiv dogodek, ki jih pripravljajo v knjižnici »Franca Ksavra Meška« v Ormožu. Naslednji dogodek bo »Dan odprtih vrat«, ki ga pripravljajo ob slovenskem kulturne prazniku, 8.februarja.

Več v oddaji “UTRIP ORMOŽA”, v četrtek, 31.januarja ob 20.uri.