Današnje Martinovanje se je začelo z veliko martinova tržnico, z vodenimi ogledi Ormoža in okolice ter z okroglo mizo na temo » Vinogradništvo – priložnost za mlade«, ki sta jo pripravila LU oziroma MC. Že od jutra so se na stojnicah po mestu predstavljala domača Turistična društva, z vseh koncev pa se je že od jutra slišalo ali muziciranje ali petje. V organizaciji OI JSKD Ormož je namreč bilo poskrbljeno tudi za tovrstno popestritev dogajanj v centru mesta.

Fascinanten svet očal

Dopoldne so v avli občinske zgradbe odprli razstavo »Fascinanten svet očal – SAFILO, zgodba tradicije in inovacije iz Italije v Ormož«, ki je plod sodelovanja Občine Ormož – Oddelka za gospodarske dejavnosti s podjetjem SAFILO in njihovo z Galerijo SAFILO. Razstava prinaša možnost vpogleda v zgodovino očal oziroma v zgodovino razvoja podjetja SAFILO, ki ga štejemo za pionirja očalarske industrije v Evropi. Podjetje je dejavno vse od leta 1878 in predstavlja preplet dolgoletne vizije podjetja s področji, kot so oblikovanje, umetnost, tehnologija, moda in šport. Odrtju razstave so prisostvovali tudi številni gostje: veleposlanik Italije – njegova ekselenca Paolo Trichilo, delegacija Poljske iz mesta Bytom in Združenja JZ Mazovije z Grzegoz Swietlik-om na čelu; delegacija Romunije, iz mesta Tašnad z županom Grieb Csaba Francisc-om in delegacija Srbije, iz Osečine pod vodstvom predsednika občine Osečina Nenadom Stevanovićem. Zbrane na odprtju razstave je najprej pozdravil župan Alojz Sok, potem pa je o prispevku ormoške veje tovarne za koncern SAFILO spregovorila Mira Horvat – direktorica za administrativno-pravne zadeve v podjetju. Otvoritveno slovesnost so z glasbo popestrili učenci GŠ ORMOŽ.

Razstava »pridnih rok« in odkritje doprsnega kipa Erne Meško

Točno opoldne pa je že bilo odprtje tradicionalne razstave »pridnih rok«, ki jo pripravlja Društvo kmečkih žena Ormož. Letos je razstava bila posvečena domači pisateljici ERNI MEŠKO. Ormoška enota Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož oziroma etnologinja Nevenka Korpič pa je pripravila tudi razstavni kotiček, ki je predstavljal življenje in delo te klene kmetice Erne Meško. Posebnost razstave pa je bila tudi razstava zbirke “šefov” Martina Toplaka iz Vičancev.

Martin Toplak iz Vičancev s svojo zbirko šefov


Tudi tega odprtja razstave so se udeležili vsi našteti gostje iz tujine in številni domačini ter svojci Erne Meško, župana sosednjih občin Mirko Cvetko (Sveti Tomaž) in Jurij Borko (Središče ob Dravi). V kulturnem programu na odprtju razstave pridnih rok, ki je letos nosila naslov »Praznični pogrinjki« so sodelovali MePZ DU Velika Nedelja pod vodstvo Renate Horvat in učenci OŠ ORMOŽ pod mentorstvom Metke Lešničar in Aleksandre Kociper. O razstavi in Erni Meško, ki je v času svojega aktivnega življenja tudi bila članica Društva kmečkih žena pa so spregovorili predsednica društva Milena Rajh, Hinka Hržič – svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ Ptuj, enota Ormož ter župan Ormoža Alojz Sok, ki je razstavo tudi odprl. Potem so se vsi zbrani odpravili pred grad, kjer so v aleji pomembnih ormoških mož ERNI MEŠKO odkrili doprsni kip, ki je delo akademskega kiparja Mirka Bratuše.
Odkritje je popestril Trobilni kvintet GŠ ORMOŽ, slavnostni govornik pred odkritjem kipa pa je bil dr. Jože Osterc, slovenski agronom, zoolog, politik, nekdanji dekan na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in nekdanji minister za kmetijstvo in gozdarstvo RS ter poznavalec dela in življenja Erne Meško. Kip so odkrili Alojz Sok, dr. Jože Osterc in Ernin sin, Ciril Meško, ki se je na koncu svečanosti tudi zahvalil občini Ormož za takšno pozornost, ki jo je namenila njegovo materi. Erna Meško nam bo v spominu ostala kot ponosna kmetica, planinka in ljudska pisateljica, ki sta jo zaznamovala zdrava kmečka pamet in neizmerna ljubezen do rodne grude.

ERNA MEŠKO v Ormoški aleji pomembnežev

Uradna otvoritev Martinovanja 2017 in Festival vin

Otvoritev Martinovanja 2017 je bila ob 14.uri in je potekala v grajski kleti (Unterhund), ki je sovpadala z otvoritvijo FESTIVALA VIN in v okviru katerega je bilo možno poskusiti tudi vsa mlada vina (41 vzorcev), ki so jih letos ocenili na ocenjevanju v Podgorcih. Na otvoritvi Martinovanja so sodelovali pevci vokalne skupine Holermous oziroma člani KD ORMOŽ, ki so opravili tudi obred krsta mošta.

Krst mošta…


V programu so zbrane pozdravili župan Ormoža Alojz Sok, veleposlanik POLJSKE Pawel Czerwinski; Mitja Herga, direktor kleti Puklavec Family Wines in vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoški goric Katja Kolarič. Skupaj pa so potem tradicionalno s pipo »nabili« poln sod, ki ga za Martinovanje podari klet PFW in pomeni uradno otvoritev Martinovanja.

Ob 16.uri je tako že potekala slavnostna razglasitev zmagovalca turnirja “naj špricar”, mladega vina in podelitev priznanj za “naj potico”. Strokovna komisija je namreč v četrtek ocenila kar 41 potic in se odločila, da podeli 26 zlatih, 9 srebrnih in 6 bronastih priznanj. Naj potice niso izbrali, saj je predsednica Društva kmečkih žena Ormož, Milena Rajh dejala, da je to praktično nemogoče! Strokovna in potrošniška komisija pa sta konec oktobra ocenili 20 vzorcev vin za špricar in 45 vzorcev mladih vin. Med vzorci za “naj špricar” je najvišjo oceno prejel Ljutomerčan, letnik 2016, podjetja Puklavec Family Wines. Med mladimi vini pa je najvišjo oceno 18,23 prejel Dragutin Kunčič za Rumeni muškat.

Zbrani na podelitvi priznanj

Razstava »Tukaj se začnejo nebesa«

Ob 18.uri pa je potem potekala še otvoritev del likovno-literarne kolonije na Maleku, ki jo drugi vikend v oktobru na Maleku organizira OI JSKD Ormož in je letos nosila naslov » Tukaj se začnejo nebesa«. Kolonija je namreč na predlog ormoškega župana Alojza Soka potekala v spomin na vinogradnika in vinarja Stanka Čurina, njemu v spomin pa je potekala tudi slovesnost ob odprtju razstave. Razstava je pomenila tudi DRUGO postavitev RASTOČE KNJIGE v Ormožu. Tako je umetnik Bohumil Ripak (predsednik Likovnega društva LIKUDO) po svoji zamisli iz lesa izklesal skulpturo, ki predstavlja knjigo iz katere raste trs, na katerem sta zaenkrat DVE jagodi. Za vsak naslednji prispevek k projektu »Rastoče knjige« pa bo umetnik dodal novo jagodo… Zbrane v Beli dvorani grajske pristave je pozdravil župan Alojz Sok, slavnostni govornik pa je bil akademski profesor dr. Boštjan Žekš – predsednik društva »Rastoča knjiga«. Spregovorili so tudi Marko Zidarič – vodja turizma v podjetju PFW, Robert Gorjak – mednarodno uveljavljen poznavalec vin. V kulturnem programu pa so sodelovali »Kogovski dečki«, pianistka Špela Čučko-učenka GŠ Ormož, s svojimi deli so se predstavili mladi literati – udeleženci likovno-literarne kolonije na Maleku: Ana Zemljič, Denis Žuran in Larisa Kumer. Višek slovesnosti je bil pogovor z vnukoma Stanka Čurina: z dr.Aleksandro Pivec in Borutom Prapotnikom, ki ga je vodila Marijanca Korotaj iz Knjižnice »Franca Ksavra Meška« Ormož.

Z leve: Aleksandra Pivec, Borut Prapotnik, Marijanca Korotaj


V okviru »besede gostom«, tik pred otvoritvijo razstave pa se je za kolonijo in večer posvečen Stanku Čurinu zahvalila Čurinova vnukinja Mihaela Prapotnik.

Petkov večer v znamenju zabave

Pestra celodnevna dogajanja so se že prevesila v večer, ki na Kogu prinaša orgelski koncert Petra den Ouden-a na Kogu, ter veliko zabavo v Martinovem šotoru, ki so jo organizirali gasilci PGD ORMOŽ, ki v šotoru pripravljajo tudi odlične Martinove dobrote, tako, da vsi obiskovalci Ormoža niso ne lačni, ne žejni….

Pestro tudi na martinovo soboto

Enako veselo bo tudi jutri, v soboto. Jutrišnji dan bo potekal tudi v znamenju 22.tekmovanja godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje bo od 11.ure naprej potekalo v športni dvorani na Hardeku, razglasitev rezultatov tekmovanja bo ob 17.uri v velikem prireditvenem šotoru…. Pa seveda »prleški piskri« se bodo kuhali, pa šaljivi prikaz vinogradniških del nas čaka, martinov sejem, velika večerna zabava, in še in še…