V sklopu projekta »Danes za jutri« so podjetje Z-Eniac, Ljudska univerza in Komunalno podjetje v Svetem Tomažu v sodelovanju s »teto Marto« pripravili učno uro oziroma delavnico o lanu. Delavnica je potekala v prostorih OŠ SVETI TOMAŽ, večina med udeleženci pa so bili učenci 5.razreda.

Zbranim je TETA MARTA, ki je štejemo za eno od večjih poznavalk ljudskih opravil in ljudske dediščine, predstavila rastlino lan. Lan je enoletnica. Raste na sončnih in pol senčnih legah na vseh vrstah tal. Zraste do 70 cm visoko in cveti od junija do julija, pove teta Marta in doda, da je lan
ena najstarejših kulturnih rastlin. Poznali so ga že v mlajši kameni dobi, danes pa ga gojimo po vsem svetu, pri nas največ v Beli krajini. Iz lanu pridobivamo seme, ki ga uporabimo za pripravo kruha in peciva ali za pridobivanje lanenega olja. Iz stebel pa je mogoče pridobivati vlakna za izdelavo blaga. In prav postopek izdelave platna je bila glavna tema na delavnici. Teta Marta je s seboj pripeljala tudi statve, tako, da so se udeleženci lahko naučili tudi veščine tkanja.

Petošolci so teti Marti z veseljem prisluhnili, večina jih je o lanu slišala prvič, sploh pa o postopku, kako se do neke tkanine oziroma blaga pride. Tako je delavnica za vse bila odlična učna ura. Kaj takšnega seveda mlade vedno pritegne, četudi gre za starinsko opravilo – in kot je povedala petošolka Janja Cvetko »da je ves čas imela sliko nekih davnih starih časov pred očmi«. Namen delavnic, da se spomin na nekatera starinska opravila ohrani, in da se mlajše generacije poučijo, kako je to včasih bilo, je bil dosežen. Še toliko bolj zanimivo pa je, da udeleženci lahko tudi sami poprimejo za delo.
Medgeneracijsko druženje ter izmenjava znanja in veščin tako prinašajo kar nekaj dobrodošlih novih znanj, pa tudi spretnosti za kakovostnejše življenje vseh generacij, kar pa je tudi namen projekta »Danes za jutri«.
VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 31.01.2019 ob 20.uri.