Kmetijski minister mag. Dejan Židan se je na povabilo Sindikata kmetov Slovenije danes (petek) mudil na kmetijskih gospodarstvih v Podravju. Ustavil se je na dveh kmetijah v občini Pragersko, obiskal zelenjadarsko kmetijo Radka Firbasa v Moškanjcih ter ekološko kmetijo Mateja Zadravca v Miklavžu pri Ormožu. Ekološka kmetija Zadravec je pri promociji in trženju mlade ekološke govedine že nekaj let povezana z ekološko kmetijo Kosec, saj sta edini večji ekološki živinorejski kmetiji v Prlekiji. Tako Matej Zadravec kot Boštjan Kosec sta ministru predstavila razloge za sodelovanje, ki izhaja iz želje po skupni promociji, sploh pa po dejstvo, da le s skupnimi močmi za trg lahko zagotovita dovolj mlade ekološke govedine za trg. Kar (zaenkrat) pomeni 2 živali oziroma okoli 400 kilogramov ekološke senene govedine na mesec. S prodajo (približno) štirih ton mlade eko-govedine zlasti gospodinjstvom, vrtcu in štirim osnovnim šolam sta obe kmetiji lani ustvarili skoraj 36 tisoč evrov prihodkov. Mesečno prodajo mlade eko-govedine (baby ¬beef) želita kmetiji povečati z dveh na tri živali. K 400 individualnim kupcem želita pridobiti še restavracije in gostilne, ki v ponujanju lokalne hrane vidijo svojo prednost.
Obe kmetiji imata tudi certifikat za seneno meso, ker je bolj kakovostno od ekološkega. Poslovno sodelovanje bosta še poglobili s predelavo. Da pa skupaj načrtujeta tudi sušilnico in predelavo mesa v salame in druge mesnine. Ponudbo bosta širila tudi z zorjenim mesom,« sta Zadravec in Kosec povedala ministru.
Po obisku na kmetiji sta Zadravec in Kosec ministra Dejana Židana s spremstvom odpeljala še na Turistično kmetijo Hlebec na Kog, ki je tudi sicer poslovni partner oziroma kjer njuno eko-govedino pripravljajo za pokušino. Zadravec, Kosec in Hlebec so tudi skupaj kandidirali na razpisu za sredstva iz kmetijskega sklada Lokalne akcijske skupine (LAS) Ormož, in so od vseh prijavljenih projektov tudi prejeli največ točk.

Med zanimivostmi na kmetiji Zadravec sta tudi telički goveda Wagyu, ki izvira iz Japonske. Gre za izredno kakovostno goveje meso na svetu, kar bodo zagotovo kmalu spoznali tudi ljubitelji mlade govedine v Sloveniji.

Kot je povedal minister Židan, zasluga za preboj v slovenskem kmetijstvu gre predvsem mladim inovativnim kmetom. Glede na oddane subvencijske vloge je teh v državi približno desetina, glede na celotno prebivalstvo, pa približno osem odstotkov. Hkrati je opozoril, da klasični načini kmetovanja sodobnosti več ne ustrezajo in “predstavljajo tveganje”. Kmetije morajo zato iskati nove oblike proizvodnje, zlasti pa so varne tiste, ki imajo poleg osnovnega kmetovanja še razširjeno proizvodnjo in se ukvarjajo z dopolnilnimi dejavnostmi ter s turizmom.Tovrstne kmetije so najbolj varne tudi v kriznih obdobjih, je še ocenil Židan in se strinjal, da sta kmetiji Zadravec in Kosec (tudi kot vzgledni partnerski kmetiji) na pravi poti!