Policisti Policijske postaje Ormož so v času od 7:00 ure dne 21. 3. 2013 do 7:00 ure dne
22. 3. 2013 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

ČETRTEK, 21. 3. 2013

Ob 11.00 uri so po postopku na sodišču, na MP Središče ob Dravi hrvaškim varnostnim organom vrnili dva tujca, ki sta dan prej ilegalno prestopila državno mejo.

Drugih varnostno pomembnejših dogodkov tega dne nismo obravnavali.

Napoved aktivnosti za prihajajoči vikend:

V okviru izvajanja ukrepov za zagotavljanje večje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil, se v času od 22. 3. 2013 do 24. 3. 2013, na območju celotne R Slovenije, izvajajo poostrene aktivnosti nad vozniki enoslednih motornih vozil.

Voznikom motornih koles in koles z motorjem policisti svetujemo:
Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 – 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Več informacij za voznike motorni koles in koles z motorjem na spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/800-za-vejo-varnost-motoristov

PRIPRAVILA:
Aleš Kokalj, policist I
in Edvard Cvetko, komandir, višji policijski inšpektor II