Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7:00 ure dne 18. 8. 2017, do 7:00 ure dne 21. 8. 2017 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 18. 8. 2017
Ob 12:04 uri so policisti intervenirali v naselju Cvetkovci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do verbalnega spora in žaljenja med dvema osebama. Kršitelju je na kraju bil izdan plačilni nalog zaradi kršitev določil Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Ob 13:10 uri so policisti bili na kraju prometne nesreče II. kategorije izven naselja Koračice. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala levo izven vozišča, kjer je vozilo obstalo na boku. Voznika je zadobila lahke telesne poškodbe. Povzročiteljici je bil izdan plačilni nalog.

Ob 17:29 uri so policisti bili obveščeni, da se je izven naselja Mihovci pri Veliki Nedelji na glavno cesto podrlo drevo. Delavci komunalnega podjetja Ormož so drevo odstranili z vozišča.

Ob 2:48 uri so bili policisti obveščeni o požaru v stanovanjski hiši, v naselju Osluševci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do požara v vetrolovu stanovanjske hiše. Požar je lastnik sam pogasil. O dogodku bodo policisti podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo na Ptuju.

SOBOTA 19. 8. 2017

Ob 11:30 uri so policisti obravnavali tatvino kolesa v Ormožu. Policisti so ob zbiranju obvestil ugotovili, da je neznani storilec odtujil moško kolo modre barve s sprednjim vzmetenjem. Kolo je bilo odtujeno pri sladolednici Borovnica, na avtobusni postaji v Ormožu.

Ob 15:55 uri so policisti v Središču ob Dravi zaustavili voznika kolesa z motorjem, kateri je imel 0.80 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Proti potrdilu mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, katero bo skupaj z obdolžilni predlogom poslano na Okrajno sodišče v Ormož.

NEDELJA 20. 8. 2017

Ni bilo izstopajočih primerov.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 21. 8. 2017:
– v času od 21. 8. do vključno 27. 8. 2017 bodo policisti na območju PU Maribor izvajali poostrene aktivnosti, s poudarkom na nadzoru hitrosti v cestnem prometu.

OCENA PROMETNO VARNOSTNIH RAZMER

Prometno varnostne razmere na območju PU Maribor so bile v obdobju od 1. 1. do 31. 7. 2017 slabe in podobne kot v enakem obdobju 2016 (v letu 2016 so bile prometno varnostne razmere na območju PU Maribor najslabše v zadnjih petih letih). V tem obdobju smo obravnavali 1.858 (2.030) ali 9 % manj prometnih nesreč. Od tega smo obravnavali 11 (12) prometnih nesreč s smrtnim izidom in 630 (728) ali 14 % manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 12 (13) udeležencev umrlo, 58 (49) je bilo hudo telesno poškodovanih in 773 (947) ali 18 % manj lahko telesno poškodovanih.

Najpogostejši vzroki hujših prometnih nesreč so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Problematika hitrosti je na območju PU Maribor v obdobju od 1. 1. do 31. 7. 2017 slaba oz. podobna kot v primerjalnem obdobju 2016. V navedenem obdobju se je na območju PU Maribor zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 216 (231) ali 6 % manj prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah je 6 (6) udeležencev umrlo, 18 (17) je bilo hudo in 125 (154) ali 19 % manj lahko telesno poškodovanih.

Problematika neprilagojene hitrosti na območju PU Maribor v I. polletju 2017 najbolj izstopa na cestah v naseljih (na njih se je zgodil 71 % delež prometnih nesreč), kjer vozniki motornih vozil dovoljene hitrosti vožnje pogosteje prekoračujejo. Glede na posledice je problematika neprilagojene hitrosti izstopala tudi na regionalnih cestah. Prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti se pogosteje dogajajo ob koncu tedna (predvsem četrtki, petki in nedelje). Glede na urne intervale so tovrstne prometne nesreče najpogostejše v jutranjem in popoldanskem času. V povezavi s problematiko hitrosti izstopa tudi problematika alkohola, kot sekundarnega vzroka prometnih nesreč, saj povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti pogosto vozijo pod vplivom alkohola (delež alkoholiziranih povzročiteljev je pri prometnih nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti v letošnjem letu znaša 23 %, medtem ko je skupni delež 10,4 %).

AKTIVNOSTI V ČASU NADZORA
V času izvajanja nadzora bomo na PP Ormož med rednim delom zagotovili intenziviranje aktivnosti na področju nadzora hitrosti. Pri tem bomo skladno z lokalno problematiko načrtovali lastne poostrene aktivnosti. Prioritetno bomo nadzor hitrosti izvajati pri izvajanju nalog na kritičnih odsekih cest in v okolici šol.

Vsem kršiteljem, ki bodo prekoračili hitrost vožnje, bodo policisti odrediti preizkus alkoholiziranosti.

Poleg izvajanja aktivnosti med rednim delom, se bodo na območju PU Maribor izvajale naslednje aktivnosti:

V ponedeljek, 21. 8. 2017, se bo v času od 7.00 do 14.00 izvajal poostren nadzor cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev hitrosti po metodologiji »Veriga«.