Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7:00 ure dne 6.3.2020, do 7:00 ure dne 9. 3. 2020 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 6. 3. 2020

Ob 07.00 smo prijeli dva državljana Afganistana, katera sta pred tem ilegalno vstopila v našo državo. Osebi sta v postopku zaprosile za mednarodno zaščito, zato sta bile odpeljane v Azilni dom v Ljubljani.

Ob 11.25 smo posredovali pri kršitvi javnega reda in miru v Ormožu. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 29 letni moški potisnil drugo osebo, katera je padla in se poškodovala. Nadalje je isti moški zbežal proti centru Ormoža, kjer je odvzel tovorno vozilo, s katerim se je nato zaletel v bližnjo zgradbo in z vozila zbežal. Pri pregledu območja, je bil nato prijet s strani policistov. Zaradi kršitve javnega reda se oškodovana oseba ni odločila, če bo podala predlog za pregon kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Zaradi tatvine vozila bo na državno tožilstvo podana kazenska ovadb, zaradi povzročitve prometne nesreče pa bomo zoper kršitelja podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče.

SOBOTA 7. 3. 2020

Ob 11.37 uri smo obravnavali kršitev Zakona o zaščiti živali in sicer občan ni imel psa na povodcu. Izdan mu je bil plačilni nalog.

Ob 14.10 uri smo obravnavali prometno nesrečo z udeležbo divjadi. Izdano je bilo obvestilo o odstopu.

NEDELJA 8. 3. 2020

Tega dne nismo obravnavali varnostno zanimivih podatkov.

Šest novih kontejnerjev za obravnavo in policijsko pridržanje migrantov

V letu 2019 je bilo na ozemlju Republike Slovenije obravnavanih 73 % več nedovoljenih prehodov kot v letu 2018. Znaten porast nedovoljenih prehodov državne meje je tudi na območju Policijske uprave Maribor, saj smo v letu 2019 obravnavali 1.449 nedovoljenih prehodov, kar predstavlja 195 % povečanje v primerjavi z letom 2018.

Zaradi učinkovitejše organizacije dela ter z vidika zagotavljanja zdravja pri delu, bomo bo v ponedeljek, 9. 3. 2020, na Policijsko postajo Ormož pripeljali in v torek, 10. 3. 2020, v funkcionalno celoto postavili šest kontejnerjev. Kontejnerji so namenjeni izključno za obravnavo in policijsko pridržanje skupin oseb, ki na območju Policijske uprave Maribor nedovoljeno prestopajo državno mejo ter v nobenem primeru ne bodo služili za nastanitev tujcev.

Takšne kontejnerske funkcionalne celote so že postavljene na območju Policijske uprave Novo mesto, Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Koper. Posebej poudarjamo, da ob postavitvi teh kontejnerjev ne gre za ustanovitev oziroma postavitev nikakršnih centrov, ampak izključno za izboljšanje pogojev dela policistom in za izboljšanje pogojev zadržanih oseb, ki so v policijskih postopkih zaradi nedovoljenega prehoda državne meje.

Prav na območju Policijske postaje Ormož je bilo namreč v preteklosti prijetih največ oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 9. 3. 2020:

– V času od 9. 3. 2020 pa do 15. 3. 2020 poteka poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov » SEATBELT«.
– Ob rednem delu bomo opravljali kontrolo prometa, s poudarkom na ugotavljanju psihofizičnega stanja voznikov in hitrosti vožnje.

PRIPRAVILA:
Franc Lesjak – višji policist I
in Edvard Cvetko – komandir