Letošnja jesen je mariborsko nadškofijo zaznamovala MARIJA – OKNO UPANJA. Namreč že od 18. septembra v mariborski nadškofiji gostimo kip Fatimske Matere Božje, ki bo po dekanijah in župnijah mariborske nadškofije romala vse do 13. oktobra 2016. V želji, da bi bili duhovni sadovi obiska Fatimske Matere Božje obilni, so in še potekajo duhovne priprave na ta milostni Marijin obisk.
Če se ozremo v zgodovino slovenskega naroda in vernost naših prednikov skozi različna obdobja zgodovine, opazimo, kako je versko življenje med njimi cvetelo v obdobjih, ko je bila razširjena živa in zdrava pobožnost do Božje Matere. In narobe: V obdobjih, ko je usihala pobožnost do Marije, je usihala tudi vernost med našimi predniki. Kdor v luči vere gleda in spremlja zgodovino slovenskega naroda, ne bo mogel prezreti vere in velikega zaupanja ljudi, da nad njimi bedi Marijina materinska ljubezen in varstvo. V težkih obdobjih zgodovine in velikih stiskah so se zato naši očetje in matere zatekali k Mariji, ki nam je ohranila vero in ljubezen, da smo obstali kot narod, vse do današnjih dni, je zapisano na spletnih straneh Mariborske nadškofije.
Papež Benedikt XVI. je leta 2010 v Fatimi dejal, da se je s prikazovanji Device Marije v Fatimi odprlo »nebo kot okno upanja,« ker je človek Bogu zaprl vrata. To »okno upanja« je Mati Marija, kar izraža tudi izbrano geslo njenega romanja po Sloveniji v letu 2016: Marija – okno upanja.
V dekaniji Velika Nedelja je Mati Božja prisotna od 3.oktobra do danes in od 19.ure sinoči, do 8.00 danes zjutraj je bila v Ormožu, ko so jo s sveto mašo pospremili v okrožje ptujske dekanije. (Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 13.oktobra 2016)
slika_marija_okno-upanja_1
slika_marija_okno-upanja_3