V kolikor vas pot zanese na območje Občine Starše oziroma preko mosta med naseljema Starše – Trniče, je dobro vedeti, da boste most lahko odslej prečkali povsem varno. Občina Starše je namreč v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) most med naseljema Trniče – Starše opremila z opozorilnim sistemom COPS@road.

Sistem s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje nevarni prometni točki in na prisotnost drugih udeležencev iz nasprotne smeri. Župan Občine Starše Bojan Kirbiš je na včerajšnji simbolični otvoritvi poudaril, da gre za pozitiven prispevek k izboljšanju varnosti prometnih udeležencev na tem cestnem odseku.
Po podatkih Policijske postaje Rače so na lokalni cesti med naseljema Trniče – Starše po uradnih policijskih evidencah med leti 2010 in 2016 zabeležili skupaj 12 prometnih nesreč, od tega 10 prometnih nesreč z materialno škodo in dve prometni nesreči z lahko telesno poškodbo. Odsek je nevaren predvsem zaradi nepreglednega in ozkega mosta, kjer se nasproti vozeči vozniki med seboj ne vidijo, prav tako pa je zaradi omejene širine mostu onemogočeno njihovo srečanje. Opozorilni sistem COPS@road (Collision Preventing Safety system) je modularni nabor aktivnih prometnih znakov, individualno prilagojenih glede na posebnosti posameznega cestnega odseka. Sistem s pomočjo detektorjev v splošnem zazna približevanje udeležencev odseku iz več smeri ter jih s pomočjo svetlobnih signalov opozarja na nevarnost trka v realnem času.

Delovanje opozorilnega sistema COPS@road na mostu med naseljema Trniče – Starše

Na cestnem odseku med naseljema Trniče – Starše sta postavljena dva modula sistema COPS@road. Obe enoti vsebujeta kontrastno tablo z znakom za prednostno oz. neprednostno cesto ter senzorsko nadzorovanim prometnim znakom s spremenljivo vsebino. V kolikor se mostu približuje le eno vozilo, ga sistem zazna in opozori na previdnost z utripajočim napisom “Pozor”, pri čemer v primeru previsoke hitrosti napis utripa hitro, v primeru hitrosti pod omejitvijo 50 km/h pa utripa počasi. V kolikor pa se sočasno približuje tudi vozilo z druge strani mostu, sistem na obeh straneh opozori voznike z napisom “Pozor! Promet iz nasprotne smeri”. Obe enoti sta med seboj brezžično povezani ter se napajata na sočno energijo. Prav tako obe enoti sistema na oddaljeni strežnik posredujeta statistiko o gostoti prometa, hitrosti vozil ter informacije o delovanju sistema. Poudariti je potrebno, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

Skupaj za večjo prometno varnost

Župan Občine Starše Bojan Kirbiš je na simbolični otvoritvi sistema COPS@road dejal: »v Občini Starše se zelo trudimo povečevati prometno varnost z različnimi ukrepi. Veseli nas dobro sodelovanje z Zavarovalnico Triglav in podjetjem A.s.K in to, da smo s skupnimi močmi opremili ta most, kjer je obstajalo povečano tveganje za prometne nesreče, saj se na tej relaciji vozi veliko vozil, ki se zaradi infrastrukture mostu med seboj ne morejo videti. Veseli nas, da skupaj prispevamo za boljši jutri vseh nas«.

Z včerajšnje simbolne otvoritve

V okviru projekta Skupaj za večjo prometno varnost Zavarovalnica Triglav podpira postavitve sistemov COPS@road na prometnih točkah v 12 občinah po Sloveniji, kjer obstaja povečana nevarnost trkov. Največja slovenska zavarovalnica tako skladno s svojimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, aktivno prispeva k zmanjševanju prometnih nesreč. »V Zavarovalnici Triglav s preventivnimi projekti vlagamo v lokalne skupnosti, tudi na področju prometne varnosti. Na podlagi preteklih izkušenj vemo, da lahko z inovativnim sistemom COPS@road bistveno zmanjšamo verjetnost nezgod v prometu. Zato smo podprli tudi postavitev sistema na mostu v Občini Starše, kjer se je zgodilo že večje število prometnih nesreč,« je povedal direktor Območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav Uroš Skuhala.

Opozorilni sistem COPS@road je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K. »Postavljen opozorilni sistem COPS@road na mostu med naseljema Trniče – Starše voznike v realnem času opozori in tudi z napisom prikaže prisotnost prometa iz nasprotne smeri, saj je vidnost med udeleženci izredno slaba. Verjamemo, da bo odslej tudi ta odsek varnejši za vse prometne udeležence. Veseli nas pozitivno sodelovanje z Občino Starše in Zavarovalnico Triglav na področju povečevanja prometne varnosti na nevarnih točkah v Sloveniji. Le s sodelovanjem smo lahko uspešnejši in dosegamo boljše rezultate za večjo varnost na naših cestah,« je pojasnil Peter Korun iz podjetja A.s.K.