Minuli petek je v Beli dvorani Grajske pristave potekal posvet namenjen razvojni perspektivi na področju športa in turizma v naši regiji. Potrebam regije je prisluhnil državni  sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Med drugim je tekla tudi beseda o možnostih za izgradnjo nove športne dvorane v Ormožu:

 

Posvet je potekal v organizaciji Športne zveze Ormož in Ptujskega olimpijskega komiteja.   Namen dogodka pa je bil predstavitev možnosti povezovanja dveh različnih, a obenem med seboj prepletajočih se panog in primerov dobrih praks izvajanja športnega turizma, ki jih je tudi v Spodnje- podravski regiji kar nekaj. Na posvetu so razen ključnih predstavnikov športnih društev in zvez  na območju med Ormožem in Ptujem sodelovali župan Občine Ormož – Danijel Vrbnjak, Andrej Vršič- direktor  Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport občine Ormož, Franjo Rozman iz Regijske pisarne  Olimpijskega  komiteja  Slovenije na Ptuju,  ter Dejan Židan – državni  sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport RS. V Ormožu stavimo na športni turizem, za kar je nujna širitev športne infrastrukture,  je z načrti občine v to smer bil jasen župan Danijel Vrbnjak.  »Absolutno si želimo ene večje športne dvorane, konec koncev idejna zasnova je že pripravljena, lokacija  določena…,« je dejal.

Glede ukrepov, ki jih ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport RS pripravlja na področju športa je Židan poudaril, da je glavni cilj ministrstva najti način, kako 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐜̌𝐚𝐭𝐢 𝐬̌𝐩𝐨𝐫𝐭𝐧𝐨 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞.  Izpostavil je  3 prioritete:  usmeritev 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭ev 𝐯 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞 𝐬̌𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚 za 120 strokovnih delavcev v športu, uvedbo programa 𝐒̌𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐳𝐚 𝐯𝐬𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞, ki ponuja možnost 6-tedenske brezplačne vadbe za vse in na podlagi Zakona o investicijah 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐳𝐢𝐯𝐧𝐨 𝐢𝐳𝐯𝐚𝐣𝐚nje 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐜𝐢𝐣 𝐯 𝐬̌𝐩𝐨𝐫𝐭𝐧𝐨 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐤𝐭𝐮𝐫𝐨.

»V tem trenutku mislim, da je že jasno, da bo vsaka občina lahko kandidirala na dva projekta,« je pojasnil   Dejan Židan – sekretar na MGŠT RS in dodal, da je za sofinanciranje športnih objektov prihodnje leto razpoložljivih 𝟑𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐣𝐨𝐧𝐨𝐯 𝐞𝐯𝐫𝐨𝐯. Vsaka občina bo lahko prijavila 2 projekta: enega na področju notranjih športnih površin do 250 tisoč evrov,  drugega pa na področju zunanjih v vrednosti do 500 tisoč evrov.     Hkrati pa skupaj s Olimpijskim komitejem Slovenije na ministrstvu iščejo 𝟓 𝐝𝐨 𝟏𝟎 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐨𝐯 𝐧𝐚𝐜𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐬̌𝐤𝐞𝐠𝐚 𝐩𝐨𝐦𝐞𝐧𝐚, gradnjo katerih bi v naslednjih letih sofinancirala država.

Zaenkrat se tako občina Ormož z gradnjo nove športne dvorane (v vrednosti 7 milijonov)  v trenutnih načrtih Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ni našla, a je verjeti, da se bo načrtovana nova ormoška športna dvorana, (za gradnjo katere je že pripravljena vsa dokumentacija),  znašla   med  predvidenimi  𝟓 𝐝𝐨 𝟏𝟎 športnimi objekti 𝐧𝐚𝐜𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐬̌𝐤𝐞𝐠𝐚 𝐩𝐨𝐦𝐞𝐧𝐚, ki jih bo Ministrstvo skupaj s Slovenskim olimpijskim komitejem v teku let izbralo za gradnjo.