Predsednik upravnega odbora zadruge Kooperativa Kristal in predsednik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije Miroslav Kosi napoveduje že to pomlad setev prvih 120 hektarjev sladkorne pese. Tovarna sladkorja Viro v Virovitici na Hrvaškem je namreč zainteresirana za pridelavo na okoli 100 hektarjih njiv, oziroma za 6 tisoč ton pese. Pridelava in prodaja pese naj bi potekali v organizaciji zadruge Kooperativa KRISTAL. Člani združenja pridelovalcev sladkorne pese so namreč konec novembra lani ustanovili zadrugo Kooperativa Kristal. Vanjo se je z vplačilom 250 evrov ustanovnega deleža včlanilo 25 kmetov iz Podravja in Pomurja. Cilj zadruge je ponovna setev sladkorne pese na naših njivah in čez čas naložba v gradnjo tovarne sladkorja. Kmetje si želijo, da bi se zasajene površine postopno povečevale do mere, ki bi upravičevala tudi gradnjo nove slovenske tovarne za predelavo sladkorne pese. Za tono bodo od tovarne sladkorja Viro Virovitica prejeli približno 36 evrov za tono , hrvaško podjetje pa bo samo poskrbelo za prevoz z njiv. “Zadruga je organizator setve in spravila. Poskrbeli bomo za seme, organizirali setev in spravilo, predvsem pa zagotovili vsa tehnološka navodila in strokovno pomoč. Pomembno je, da smo izpeljali registracijo dodatnih zaščitnih sredstev, ki so nujna pri pridelavi te poljščine”, je na današnji tiskovni konferenci pojasnil predsednik Mirko Kosi.
Pogodbe so v zadrugi že pripravili in v teh dneh jih bodo začeli sklepati s kmeti, predvsem v Podravju in Pomurju. Če bo interes, seveda tudi v širšem slovenskem prostoru.
Predstavitev ponujenih pogodb bodo v četrtek, 2.marca ob 10.uri v Domu Društev v Ormožu, in v petek, ob 10.uri v prostorih KGZ Murska Sobota.