Društvo starodobnikov Miklavž pri Ormožu z Vinkom Mikložičem na čelu, je minulo, prvo nedeljo v avgustu na Krčevini pripravilo tekmovanje v oranju s starodobnimi traktorji. Zbrala se je vrsta lastnikov starodobnih traktorjev, a se jih je za tekmovanje odločilo 23. Razen domačinov, ki se ponašajo s starodobnimi traktorji in plugi, je na tekmovanju bila prisotna tudi vrsta gostov, ki so na kraj dogodka prispeli od blizu in daleč. Tako so se v tekmovanju pomerili tudi člani Steyer kluba Središče ob Dravi, Kluba Janez Puch iz Ljutomera, iz kluba Vitezi iz Pesnice ter drugi: Miran Brenholc, Gorazd Mikložič, Janez Veselič, Miran Rajh, Jože Šef, Branko Rakuša, Gabrijel Veldin, Maks Majhen, Janko Klemenčič, Dominik Trstenjak, Emil Trstenjak, Marjan Stepišnik, Tomaž Stepišnik, Simon Stepišnik, Franc Šek, Jan Lah, Marjan Plavec, Robi Mikložič, Rok Kocjan, Roman Mašek, Slavko Tarča, Primož Šek in Janko Avguštin.
Med navijači in vsemi tistimi, ki so spodbujali tekmovalce, so bili tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, podžupanja Irma Murad in poslanka Mojca Žnidarič, gotovo pa so si vsi obiskovalci z veseljem, predvsem pa z nemalo nostalgije ogledali oranje s starinskimi plugi. S takšnimi, ki so jih včasih vlekli konji, voli ali krave, le, da so jih tokrat vlekli traktorji. Oranje »peš« (kot se reče po domače), so prikazali Stanko Viher, Pepi Borko, Karl Pavšner in Mirko Tramšek, ki so na koncu za svoj etnološki prispevek k prireditvi prav tako prejeli medalje, kot vsi ostali tekmovalci.
Tako kot prvo in drugo tekmovanje, je tudi minulo na Krčevini potekalo tudi pod budnim očesom Franca Škrjanca – predsednika Slovenske veteranske avto-moto zveze. Franc Škrjanec pa je imel tudi nalogo, da zaštarta tekmovanje.
Potek oranja je sicer ocenjevala 3-članska komisija poznavalcev in strokovnjakov. Komisija pa ni ocenjevala časa oziroma hitrosti, pač pa predvsem čistost in globino brazde ter stanje agregata oziroma starost traktorja in pluga, a tudi urejenost traktorista.
Tekmovalci so imeli 2 uri časa, da so zorali (vsak) parcelo dolgo 40 metrov in široko 6 metrov.

In komisijo so prepričali: Slavko Tarča iz Vidanovcev, ki je osvojil 3.mesto; 2.mesto je osvojil Primož Šek iz Kluba starodobnikov Miklavž pri Ormož, 1.mesto pa Janko Avguštin iz Cirkovcev, ki je poleg pokala prejel tudi prehodni pokal Kluba starodobnikov Miklavž pri Ormožu. Medalje in pokale sta tekmovalcem podelila župan občine Ormož Danijel Vrbnjak in predsednik Kluba starodobnikov Miklavž pri Ormožu Vinko Mikložič.

Letošnje tekmovanje v oranju, ki ga na Krčevini organizira Društvo Starodobniki iz Miklavža pri Ormožu je bilo TRETJE po vrsti. Člani verjamejo, da ga bodo uspeli organizirati tudi prihodnje leto in ne skrivajo želje, da bi tekmovanje postalo vseslovensko oziroma, da bi orači tekmovali za pokal Slovenije.
A v bistvu gre za prikaz bogate tehnične dediščine, ki glede – na požrtvovalne ljubitelje starodobnikov ne bo zamrla; gotovo pa gre za še eno prijetno druženje in priložnost za izmenjavo izkušenj s področja ohranjanja starodobne kmetijske mehanizacije.