Hrvaška je nekoliko spremenila pravila za prehod hrvaške, poroča 24sata. Pri prehajanju državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Hrvaško. Potniki, ki prečkajo mejo, bodo morali pokazati negativen test na koronavirus in se samoizolirati za 14 dni. Karantena se lahko prekine, če bo PCR-test po enem tednu pokazal negativen izid.

Slovenska vlada je sprejela odlok, ki določa, da od 16. januarja velja nova izjema za prehod meje za dvolastnike zemljišč, karantena na domu se lahko prekine tudi s hitrim testom. Po novem je skrajšana veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ga oseba predloži ob vstopu. Ta ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja.

Prekinitev karantene na domu tudi s hitrim antigenskim testom

Če oseba, ki jo policija ob vstopu v Republiko Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje na prisotnost sars-cov-2 po metodi PCR ali HAG in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Ni pa več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi (prej je veljalo, da peti dan po napotitvi v karanteno).