Policisti Policijske postaje Ormož so v času od 7. ure dne 4. 6. 2018 do 7. ure dne 5. 6. 2018 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PONEDELJEK: 4. 6. 2018

Ob 08:18 uri smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo divjadi na lokalni cesti v naselju Šardinje. Patrulja je na kraju odstopila od ogleda.

Ob 19.39 smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo divjadi na lokalni cesti v naselju Šardinje. Patrulja je na kraju odstopila od ogleda.

Napoved aktivnosti za torek 5. 6. 2018:
– Od 4. 6. 2018 do 10. 6.2018 potekajo poostrene aktivnosti policistov z nadzorom v cestnem prometu po ugotavljanju prekrškov, ki so povezani z alkoholom in drogami.

Nikar za volan pod vplivom alkohola ali drog

Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, bomo policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bomo namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.
Vsaka tretja prometna nesreča se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce!

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pa opozarjamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola in alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

V tem času bo na številnih cestnih relacijah po državi moč opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Preizkus alkoholiziranosti bodo policisti odredili tudi vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.).
Policisti bomo izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.
Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu. Poleg tega so aktivnosti slovenskih policistov usklajene z aktivnostmi Javne agencije RS za varnost prometa in Evropske mreže prometnih policij (Tispol), ki v okviru akcije Alcohol & Drugs koordinira nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov v več evropskih državah.
PRIPRAVILA:
Primož Meško, policist I
in Edvard Cvetko, komandir