Med točkami na dnevnem redu včerajšnje 29.seje Občinskega sveta Ormož, je bila tudi točka “Poročilo Zdravstvenega doma Ormož o nakupu sosednje vile”, ki v Ormožu že nekaj časa buri duhove. Vodstvo zavoda odločno zanika, da bi karkoli storili narobe, ali v neskladju z zakonom,  ali zavod finančno oškodovali.   Nakup je bil strateškega pomena za razvoj zdravstvene dejavnosti v Ormožu in zato tudi v javnem interesu.

Naj spomnimo:    Zaradi prostorske stiske in načrtovanih novih dejavnosti, ter ureditve parkirišč,   je Zdravstveni dom lani oktobra na javni spletni dražbi kupil sosednjo vilo.    Izklicna cena za stavbo je bila 261.100 evrov, ZD pa je na dražbi bil uspešen s ponudbo za 447.200 evrov. Kar bi naj bilo 185 tisoč več, kot je bilo potrebno, so prepričani v Gibanju   »Gradimo prihodnost skupaj«, ki so tudi predlagali, da se o sumu oškodovanja javnih sredstev seznani tudi Občinski svet.    Vodja poslanske skupine gibanja Gradimo prihodnost skupaj (GPS) Matej Hebar je dejal in dokumentiral dejstvo, da je ZD Ormož sam proti sebi dražil 92krat.  92krat bi lahko počakali 2 min, da bi ugotovili, če bo še kdo višal ceno – pa niso. 92krat se je osebi za računalnikom izpisal podatek, da je najugodnejši ponudnik. Kljub vsemu navedenemu so dražili in dražili, ter s tem ceno po nepotrebnem dvignili za 185.000€.

Direktorica ZD ORMOŽ Vlasta Zupanič Domajnko in pravna zastopnica Zdravstvenega doma Helena Polič Kosi,  sta tako na seji dokazovali, da so bili postopki nakupa treh parcel, ki po podatkih zemljiške knjige merijo skupaj 1780 kvadratnih metrov, in stanovanjske stavbe z gospodarskim poslopjem v skupni velikosti 373 kvadratnih metrov, glede na odločbe sodišč zakoniti. Ptujsko okrožno državno tožilstvo je tako direktorico kot njeno pooblaščenko na elektronski javni dražbi s »sklepom o zavržbi kazenske ovadbe« avgusta letos tudi   razrešilo suma storitve oškodovanja javnih sredstev.

“Imam popolnoma čisto vest,” je poudarila direktorica ZD ORMOŽ Vlasta Zupanič Domajnko, ko sta  s pravno zastopnico Občinskemu svetu podali Poročilo o prodaji vile, ki jo je torej Zdravstveni dom lani kupil na javni dražbi za 447.200 evrov.  »Zdravstveni dom  na dražbi ni bil edini dražitelj, kot navajajo pisci anonimke, ki je zaokrožila po Ormožu, temveč so bili trije, poleg njih še sorodnik dolžnice in nepremičninska agencija,« je pojasnila Zupanič Domajnkova in dodala,  “če bi bilo karkoli narobe, zagotovo ne bi bil ovržen sum oškodovanja javnih sredstev  na državnem tožilstvu. Odločno zanikamo, da bi karkoli storili narobe, v neskladju z zakonom ali da bi zavod finančno oškodovali. Vztrajamo, da so nepremičnine kupljene na zakonit način, nakup je bil strateškega pomena za razvoj zdravstvene dejavnosti v Ormožu in v javnem interesu.”

Svetniki so Poročilo o nakupu nepremičnine potrdili.   Zanj jih je glasovalo osem, pet jih je bilo proti, trije so se glasovanja vzdržali.   Župan Danijel Vrbnjak je na zahtevo Mateja Hebarja, naj se o naložbi izjasni, dejal, da je zanj odločitev sodišč in državnega tožilstva zadosten razlog, da verjame v upravičenost in zakonitost nakupa. Podrobnosti si boste lahko ogledali v posnetku 2.dela seje, ki bo na sporedu KTV ORMOŽ v petek, 14. oktobra ob 20.15 uri. Ponovitev bo v soboto, 15. oktobra ob 10.15 uri ter v torek, 18. oktobra ob 21.uri.