Študentje ljubljanske Biotehniške fakultete so v okviru raziskovalnega projekta PEGASUS in v sodelovanju z občino ter DOPPSom raziskali možnosti dodajanja vrednosti kmetijski in gozdarski proizvodnji na območju Krajinskega parka v Središču ob Dravi. Gre za razvoj turizma oziroma odgovor na vprašanje, kaj Središčani v okviru Krajinskega parka lahko ponudijo obiskovalcu? Predstavitev je minuli teden potekala v Sokolani.
5 študentk- na nivoju magistric in doktoric znanosti – Biotehniške fakultete v Ljubljani je v času svojega bivanja na območju Središča ob Dravi napravilo podrobno raziskavo znamenitosti tega obmejnega kraja in kar 11 intervjujev z občani. Ugotovile so, da se Središčani vrednosti svojega kraja zelo dobro zavedajo, tudi neokrnjene narave, ki je v Evropi vse bolj cenjena. Strinjajo se, da je ravno to adut na katerega bi lahko v svoj konec privabili turiste in se na tak način tudi preživljali. Študentke so predstavile primera enodnevnega izleta po Središču in ogled krajinskega parka ter izletniške možnosti za posameznike. Izlet bi se lahko imenoval »Popotovanje po hrčkovem krajinskem parku«, namreč prav hrček v Sloveniji živi le v Središkem Krajinskem parku. Ljudje, ki znajo občutiti lepoto neokrnjene divjine, bi v Sloveniji težko našli bogatejše območje kot je Krajinski park Središče ob Dravi, in to je to, kar obeta.
Po predstavitvi možnosti za razvoj turizma v povezavi s Krajinskim parkom je bila tudi razprava, v katero se je vključilo nekaj občanov, ki se zavedajo, kaj je prava pot do boljšega JUTRI, vedo, da se bo treba povezati in skupaj nastopiti na trgu. Sicer pa so rezultate povezovanja med ponudniki v Središču že večkrat dokazali, predvsem na Praznik buč v tamkajšnji Oljarni, verjeti je, da ni več daleč dan, ko bo Krajinski park in Središče ob Dravi postal zanimiva destinicija za mnoge izletnike. Kot je povedal župan Jurij Borko, bo širša razprava na temo Krajinskega parka in priložnostih, ki jih ponuja, enkrat v zimskih mesecih. (VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 3. novembra ob 20.uri)
Na predstavitvi minulo sredo (z desne: doc.dr.Luka Juvanič; prof.dr.Emil Erjavec-prodekan Biotehniške fakultete v Ljubljani; Jurij Borko – župan Središča ob Dravi in študentke): dscn3935

dscn3936

dscn3937

dscn3938

dscn3939