Minuli četrtek so v Svetem Tomažu, v tamkajšnjem poslovno-stanovanjskem objektu, odprli lekarno in fizioterapijo. Gre za pridobitev, ki so se je občani zelo razveselili, saj sta jim v smislu zdravstvene oskrbe precej približani še dve dejavnosti.
Pobuda za omenjeni dejavnosti je že pred leti prišla s strani župana občine Sveti Tomaž Mirka Cvetka. Najprej se je obrnil na direktorico ormoškega Zdravstvenega doma Vlasto Županič Domajnko, ki ji je skozi širitve programov v ZD ORMOŽ v sedmih letih uspelo team fizioterapevtov pripeljati tudi v Sveti Tomaž. Celotna naložba v ureditev prostorov in opreme prostorov fizioterapije v Svetem Tomažu je vredna 60 tisoč evrov. Od tega je občina Sveti Tomaž prispevala tretjino. FIZIOTERAPIJA v Svetem Tomažu deluje že od 1. julija letošnjega leta, vse dni v tednu v dopoldanskem času. Za paciente pa skrbi fizioterapevtka Albina Černjavič, ki je bila v veliko pomoč tudi v času urejanja prostorov in nabave opreme.


Na fotografiji fizioterapetski team ZD ORMOŽ (z leve): Klementina Pevec- nevrofizioterapevtka v Razvojni ambulanti; Marina Gregurec -vodja Fizioterapije ZD ORMOŽ; Smiljana Petek – fizioterapevtka; Lucija Kovačič – fizioterapevtka; Amanda Dijakovič – Center za krepitev zdravja; Albina Černjavič – fizioterapevtka v Svetem Tomažu

V Svetem Tomažu je tako za zdravstveno oskrbo dobro poskrbljeno. Z odprtjem Medgeneracijskega centra so namreč pridobili nove možnosti za ponudbo zdravstvenih storitev. Tako imajo svojo stalno ambulanto družinske medicine in stalno zobno ambulanto, ki pa imata svoje prostore v Medgeneracijskem Centru.

Tudi odprtje LEKARNE v Svetem Tomažu, ki je enota LEKARNE ORMOŽ, je za občane velika pridobitev, saj so doslej po zdravila hodili v lekarne v Ormožu, Ljutomeru ali na Ptuju. Prostori so urejeni in vse je na red, da se lekarna lahko odpre. V tem trenutku čakajo samo še »zeleno luč« Ministrstva za zdravje in vso potrebno dokumentacijo, lekarniška dejavnost je seveda specifična dejavnost, sploh pa, če uporabnikom želijo zagotoviti VSE kar ponujajo ostale lekarne, je pojasnil mag. Marko Hanželič, direktor LEKARNE ORMOŽ. Ureditev prostorov je LEKARNO ORMOŽ stala nekaj manj kot 100 tisoč evrov. Odprta bo 3 x na teden, v njej pa bo zaposlena mag. Janja Kos.¸

Na slovesnosti ob odprtju Lekarne in Fizioterapije so spregovorili župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko; direktorica ZD ORMOŽ Vlasta Zupanič Domajnko; direktor LEKARNE ORMOŽ mag. Marko Hanželič in predstavnik Lekarniške zbornice Slovenije, mag. Matjaž Tuš. Tribarvnico pa so simbolično prerezali direktorica ZD ORMOŽ Vlasta Zupanič Domanjko, direktor LEKARNE ORMOŽ Marko Hanželič in župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko. V kulturnem programu je sodeloval ansambel BETEŽNIH 7, sestavljen iz zaposlenih v Zdravstvenem domu Ormož. Novi pridobitvi je blagoslovil domači župnik Tomislav Roškarič.
Utrinki s slovesnosti:

Kolikor je zaradi dežja bilo mogoče, so zaposleni Zdravstvenega doma Ormož na lokaciji Bara 5, Sveti Tomaž 36 med 13.in 17.uri izvajali nekatere dobrodošle aktivnosti:
– Merjenje krvnega tlaka
– Analiza telesne sestave
– Merjenje zmogljivosti moči mišic rok

Predstavili pa so tudi ponudbo preventivnih programov:

o Center za krepitev zdravja
o Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM)
o Center za duševno zdravje odraslih (CDZO)
o Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA)
o ZORA
o SVIT
o DORA
o Zobna preventiva
o Prikaz oživljanja z uporabo AED

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, v četrtek, 22. septembra 2022.