Danes praznujemo dan državnosti. 25. junija 1991 je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer istega dne pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev neodvisnosti.
Na predvečer praznika tudi v Ormožu poteka osrednja občinska proslava, ki jo združujemo z odprtjem Festivala Ormoško poletje. Proslava je potekala pred Grajsko pristavo. Himno je odigral trobilni kvartet Glasbene šole Ormož, slavnostni govornik je bil župan Danijel Vrbnjak, ki je povedal:

V kulturnem programu sta nastopila pesnica Sandra Kumer, ki je predstavila svoji dve pesnitvi »Rumena dežela« in »Povodni mož« ter Aljoša Borštnar, učenec 5.razreda GŠ Ormož, ki je ob klavirski spremljavi pianistke Lare Juvančič na saxofon odigral skladbo »Rondo«.

Začetek Festivala Ormoško poletje 2022

Sledile so fanfare, kar je bil znak, da se odpira Festival Ormoško poletje 2022. Prireditve je predstavil Andrej Vršič, direktor JZ za turizem, kulturo in šport. Letos bo v okviru Festivala potekalo 9 prireditev. Prva je bila takoj po proslavi in sicer »Koncert Pihalnega orkestra Glasbene šole Ormož« pod vodstvom Vladimirja Krničarja. Godbeniki so se predstavili z devetimi zimzelenimi slovenskimi popevkami, zapele pa so učenke pevskega oddelka GŠ Ormož (Karmen Hanželič, Eva Kosi, Maja Gajser, zapel pa je tudi dirigent Vladimir Krničar).
Po zaključku prireditve je na Grajskem dvorišču bila pogostitev za vse. Ob 20.30 uri pa se je že začela tradicionalna športna prireditev »Ormoški nočni ulični tek«…
Danes od 15.ure naprej bo v parku potekal Rožmarinkin festival, v okviru katerega župan Danijel Vrbnjak ob 16.30 uri pripravlja sprejem za otroke, rojene 2019, 2020 in 2021, ob 17.30 uri pa bo še otroška predstava.