Med dogodki v okviru ANTONOVANJA na Kogu je včeraj bila tradicionalna ČURKARIJADA 2016. Gre za dogodek z bogatim kulturnim programom in razglasitvijo rezultatov z ocenjevanja čurk in vin, ki se najbolj priležejo k črni, sivi ali beli čurki, ki ga pripravlja Društvo Antonovanje na Kogu.
Poleg domačinov in gostov, so se Čurkarijade udeležili tudi ormoški župan Alojz Sok, podžupan občine Središče ob Dravi Roman Medik, Peter Pribožič iz KGZ Ptuj ter 7 vinskih kraljic ter kraljica jabolk Iz Slovenije, ki jih je gostila Kogovska vinska kraljica Polona Kolarič.

Na prireditvi:
DSCN2422[1]
DSCN2421[1]
Za uvod v prireditev je zaigrala Godba na pihala iz Križevcev pri Ljutomeru, potem je zapela Vokalna skupina s Koga, ki jo vodi Leon Lah, predstavili pa so se tudi Kogovski dečki, ki delujejo prod vodstvom Aleša Lubija. Tudi Folklorna skupina Kog se je predstavila s priložnostno odrsko postavitvijo »Micika čaka Janeza«, po zamisli vodje skupine Anice Pevec. Za konec pa je zbrane s svojim nastopom razveselil še domači ansambel RITEM.
Višek dogodka pa je bil razglasitev rezultatov z ocenjevanja čurk in vin, ki se najbolj podajo k določeni čurki.
Čurke sta ocenjevali dve komisiji: Strokovna in komisija uporabnikov. Ocenili sta 24 čurk, od teh pa kar 12 čurkam dodelili ZLATO priznanje.
»Naj čurkar« je bila
Kmetija ŽINKO, Libanja 51 b, ki je prejela kar 3 ZLATA priznanja:
Za črno, sivo in belo čurko.

ZLATO priznanje pa so prejeli tudi:

Kmetija Franc ANUŠEK, Hermanci 36 za črno čurko.
Kmetija KOROŠA Križevci pri Ljutomeru za ČRNO čurko.

Kmetija ČELOFIGA, Spodnje Jablane, Cirkovce
za SIVO čurko

Kmetija Bolcar Franc, Dobrava 20
za SIVO in BELO čurko

Kmetija OZMEC Olga in Franc, Cvetkovci 46 za ČRNO čurko

Kmetija PERC, Kog 44
ČRNA in SIVA čurka

Kmetija RAUTAR, Veržej
za SIVO čurko

Kolarič Anton, Obrež 86
za ČRNO čurko

Ostale čurke na ocenjevanju pa so prijele srebrna priznanja ali pa priznanje za sodelovanje, med temi so bile tudi kmetije »Gostilna pri Matičku«, Kranj; Kmetija Pribožič iz Dečnega sela 25, Artiče in Kmetija Pihler, Brezovnik Vilko in Štefka iz Mute.
Posebna komisija, ki so jo sestavljali vinogradniki in poznavalci: Vanja Mramor, Milan Hlebec st, Borut Godec, Marjan Smrtnik in kogovska vinska kraljica Polona Kolarič pa je k »zlatim čurkam« kmetij Perc, Bolcar in Žinko, v petek izbirala tudi vina, ki se najbolj priležejo k dolečeni čurki. Vina so prispevale vinske kleti Turistična kmetija Hlebec, Vinska klet Pra-vino, Vinska klet Milan Lukman, Vinska klet P&F Ormož, Vinska klet Sinead Liam Cabot in Vinogradništvo Munda.
Komisija je imela na izbiro 6 vzorcev vin k ČRNIM čurkam, 5 vzorcev k SIVIM in 6 vzorcev k BELIM čurkam. In komisija se je končno odločila, da k črni čurki najbolj »paše« ZVRST 2015 vinogradništva Milana Lukmana, k sivi Modra Frankinja vinogradništva Sinead Liam Cabot ter k beli vino Fuga Mundi vinogradnika Mira Munde.

(Naslovna fotografija: Arhiv Apartma Kog)