Občinski odbor NOVE SLOVENIJE Ormož je sinoči v viteški dvorani v gradu pripravil srečanje s svojim kandidatom za evropskega poslanca Lojzetom Peterletom, ki bo za to funkcijo kandidiral že tretjič. (Ostali, trenutni, kandidati so še: Ljudmila Novak, poslanka NSi, Jožef Horvat, poslanec NSi, Iva Dimic, poslanka NSi, Mojca Erjavec, Katja Berk Bevc, Žiga Turk). Lojze Peterle je zelo aktiven evro-poslanec in član mnogih odborov, med drugim je član Odbora za zunanje zadeve (AFET) in član Odbora Evropskega parlamenta za okoljevarstveno, zdravstveno in potrošniško politiko (ENVI). Znotraj odbora za zdravstveno politiko pa opravlja funkcijo predsednika komisije za boj proti raku.
Srečanje je bilo namenjeno predvsem predstavitvi zdravstvene problematike v okviru EU in predstavitvi prizadevanja zmanjšati število obolelih za rakom.

Gost srečanja je bil tudi strokovni vodja v ZD ORMOŽ Dušan Kolarič, dr.med, spec.pediater. Pogovor je vodil Mihael Črešnjevec – predsednik »Mlade NSi« v Ormožu.

Tako je Lojze Peterle predstavil evropski načrt za boj proti raku. Povedal je, da je pomembno , da okrepimo boj zoper to hudo bolezen, ki se dotakne že skoraj vsake družine. Rak ni le zadeva bolnikov in zdravnikov, ampak je politični in družbeni problem, ki vpliva na prihodnost Evrope, je poudaril Peterle.
Vsak tretji evropski državljan lahko pričakuje, da bo zbolel za rakom. »Zato naša odločenost v boju zoper raka pomeni tudi izpolnitev zaveze, da smo blizu ljudem. Ne le v besedah, tudi z dejanji. ELS ima za cilj podvojiti sredstva za raziskave raka«, je zatrdil Peterle in dodal, da preventiva oziroma nacionalni preventivni programi morajo tudi v prihodnosti igrati večjo vlogo.

Da je preventiva in odzivnost na ponujene brezplačne nacionalne preventivne programe (SVIT, DORA in ZORA) še vedno prenizka, meni tudi zdravnik Dušan Kolarič. (V naši občini beležijo 60-odstotno odzivnost) in velika škoda je, da se ljudje v večji meri ne poslužujejo teh programov. Tudi referenčne ambulante so v smislu preventive dobrodošla možnost, da človek preveri svojo zdravstveno stanje.
Prav na SV države je največ obolelih za rakom, še dodaja Kolarič, da pa je težko zaključiti »zakaj«, možno je, da je vzrok previsoka vrednost nitratov v pitni vodi.

V nadaljevanju je beseda tekla o obveznem cepljenju, ki otroke obvarujejo pred določenimi nalezljivimi boleznimi, in da se še vedno najdejo starši, ki otrok ne želijo cepiti. Kot pravi Kolarič, se v ZD Ormož redkeje srečujejo s primeri, ko so starši v dilemi. Govornika sta se dotaknila tudi teme »čakalnih vrst v zdravstvu«, ki so posledica pomanjkanja zdravnikov. Lojze Peterle pa se je dotaknil še teme »generična zdravila« – slovenska farmacevtska industrija proizvaja izključno generike – saj so mnogo cenejša od originalnih, ker so različica dobro znanega in široko uporabljenega originalnega zdravila, ko originalnim zdravilom poteče patentna zaščita.
Ta so zaradi uporabe že izvedenih študij in stroškov razvoja bistveno cenejša kot originalna. Tudi o generičnih zdravilih tako, znotraj EU velja, da, ko nadzorni organi potrdijo, da je proizvajalec generičnega zdravila prepričljivo dokazal, da proizvaja originalnemu zdravilu dovolj podobno učinkovino, jo lahko trži pod istim generičnim imenom, kot ga ima originalno zdravilo. Ob tem mora seveda, enako kot vsi proizvajalci zdravil, zadostiti tudi drugim zelo strogim kriterijem kakovosti in varnosti, ki zagotavljajo, da je v vsakem odmerku res enako kakovostna učinkovina.
Za konec sta govornika spregovorila še o Brexitu, (“British” in “Exit”. Odhod Velike Britanije iz Evropske unije za katerega se je na referendumu 23. junija 2016 odločilo 51,9 odstotka Britanskih volivcev ). Da pa še ni nič dokončnega, kljub temu, da je že skoraj tri leta od tega refernduma, je dejal Peterle. Kolarič, dr.med. pa je ob tem zbranim namenil bolj praktičen zaključek, da je lepo potovati po evropskih deželah, ko nimaš težav z zamenjavo denarja….kar pa je verjetno bilo mišljeno, da združena Evropa ima veliko prednosti.

Posnetek srečanja si boste lahko ogledali v oddaji AKTUALNO, v petek, 3.maja ob 20 uri.