V Hermancih, natančneje na hribu Strmec bodo v soboto že devetič postavili največji klopotec na svetu, ki ga Stanko Habjanič iz Kajžarja s pomočjo PGD Miklavž pri Ormožu in PGD Ormož, postavlja od leta 2010. V začetku leta 2016 je Stanko prejel certifikat in potrdilo, da je bil klopotec tudi uradno potrjen kot največji klopotec na svetu in je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Klopotec ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono in zadnja leta predstavlja posebno atrakcijo v Krajevni skupnosti Miklavž pri Ormožu. Klopotec orjak sicer stoji na svojem mestu vse leto, tako da je vedno priložnost, da si ga radovedneži lahko ogledajo, ampak vsako leto Stanko še kaj dodela in obnovi, tako, da je vsakoletni zagon klopotca vedno velik družabni dogodek.
»Tako bo tudi letos, ko bodo ob klopotcu zasadili tudi potomko najstarejše vinske trte na svetu«, pravi Stanko Habjanič. Gre za potomko več kot 400 let stare vinske trte, sorte »modra kavčina oziroma žametna črnina« z Lenta v Mariboru.
Na postavitev klopotca Stanko Habjanič vabi v soboto, 28.julija ob 10.30 uri. Kot pravi je na dogodek povabil tudi župane domače in okoliških občin, ki bi naj pomagali pri zasaditvi trte. Tudi za kulturni program je poskrbljeno in seveda za jedačo in pijačo…