V Hermancih, na griču Strmec (KS Miklavž pri Ormožu), od včeraj (sobota) stoji največji klopotec na svetu. Izdelal ga ja domačin Stanko Habjanič, ki je v začetku leta 2016 prejel certifikat in potrdilo, da je njegov »klopotec – velikan« vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. 11 metrov visok klopotec tehta skoraj tono in se ponaša z 20,58 metrov dolgimi vetrnicami, vsaka tehta po 270 kilogramov. Klopotec ima tudi okrog 70 kilogramov dolg »rep« in »macleke«, od katerih vsak tehta več kot 20 kilogramov. Klopotec na svojem mestu sicer stoji vse leto, tako, da si ga je možno kdajkoli ogledati. Ampak pred vnovično postavitvijo je vetrnice le še treba obnoviti in dodelati, je povedal Stanko Habjanič in dodal, da veter in neurja običajno na vetrnicah naredijo kar nekaj škode.
Tako pa je vnovična postavitev klopotca prijeten družaben dogodek. Letos so klopotec postavljali devetič po vrsti. Ob klopotcu pa zasadili še potomko najstarejše vinske trte na svetu, domača krajevna skupnost pa je letos poskrbela tudi za ureditev ceste, ki vodi do klopotca.
Postavljanje klopotca je običajno težaško delo, ki traja kar nekaj ur. Letos sta s pomočjo dvigala, s katerim na pomoč priskoči PGD ORMOŽ, klopotec postavljala Vlado Novak in Simon Stepišnik (gasilca iz PGD Miklavž pri Ormožu). Na pomoč pa je priskočilo tudi nekaj ostalih krepkih mož izmed gostov, med katerimi je bil tudi državni poslanec Jani Ivanuša:

V času postavljanja klopotca je potekal tudi kulturni program, v katerem so sodelovali “Kunštni Prleki”, Miklavški oktet in člani TKD Miklavž pri Ormožu. Zbrane so, razen gostitelja Stanka Habjaniča, pozdravili še Boštjan Kosajnč, ki so ga imenovali za skrbnika potomke najstarejše vinske trte na svetu, Stane Kocutar – strokovnjak in skrbnik (viničar) najstarejše vinske trte na Mariborskem Lentu; princesa slovenskih klopotcev Laura Fižolnik, Katja Kolarič – vinska kraljica ormoško-jeruzalemskih goric in drugi… Med gosti od blizu in daleč, so bili tudi Branko Šumenjak – podžupan občine Ormož, predsednik domače KS Miklavž pri Ormožu Emil Trstenjak ter poslanca DZ RS Mojca Žnidarič in Jani Ivanuša.

Ob največjem klopotcu na svetu bo odslej rasla tudi potomka najstarejše vinske trte na svetu

Gre za potomko več kot 400 let stare vinske trte, sorte »modra kavčina oziroma žametna črnina« z Lenta v Mariboru. Kot je povedal njen skrbnik Stane Kocutar, po Sloveniji raste že 120 njenih potomk in ena od teh bo tako tudi ob največjem klopotcu na svetu. Prva trgatev bo najverjetneje čez štiri leta. Gospodar potomke na Strmcu je postal Stanko Habjanič, skrbnik pa Boštjan Kosajnč, ki bo dolžan voditi tudi »dnevnik rasti in nege«.
Čast, da zasadijo trto, je pripadla podžupanu občine Ormož Branku Šumenjaku in poslancema Mojci Žnidarič in Janiju Ivanuši, seveda po so pomagali tudi Stanko Habjanič, Boštjan Kosajč in Stane Kocutar ter zbrane vinske kraljice. Vinsko trto je blagoslovil domači župnik Janez Mihorič.


VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 23. avgusta 2018 (po dopustu)
(Snemalec Vule Nikolić je prizorišče zapuščal zadnji…)