Društvo Antonovanje na Kogu je danes na tržnici v Ormožu pripravilo predstavitev dogodkov v okviru letošnjega ANTONOVANJA, imenovali pa so tudi MATJAŠEKA I. KOGOVSKEGA, ki bo poosebljal čar Antonovanja oziroma Čurkarijad na Kogu.

Kot je znano, so na Kogu v letu 2010 za organizacijo in promocijo praznovanja Antonovanja ustanovili Društvo »Antonovanje na Kogu«. Ob prazniku svetega Antona Puščavnika se tako na Kogu tradicionalno zvrsti kar nekaj prireditev, čeprav je znotraj društva že od nekdaj tlela želja, da pa se prireditve razširijo tudi izven domačega Koga. Tako so danes v Ormožu pripravili predstavitev dogajanj v okviru Antonovanja in imenovanje MATJAŠEKA I. KOGOVSKEGA, minuli torek pa so v sodelovanju z Muzejem Ptuj – Ormož pripravili »Muzejski večer« z Rajkom Topolovcem; v restavraciji FOLK v Središču ob Dravi pa bodo v času Antonovanja VSAK dan za malice pripravljali »čurke s Koga«.
Kot je v svojem nagovoru zbranim povedal predsednik društva Slavko Perc, je letošnje Antonovanje tudi del projekta »Evropa za državljane«, ki ga izvaja LJUDSKA UNIVERZA ORMOŽ. Tako bo LU ORMOŽ, 18.januarja na ČURKARIJADO, ki bo na Kogu potekala od 15.ure naprej pripeljala kar 130 gostov iz Hrvaške, Poljske, Srbije in Romunije!
Letošnje Antonovanje bo zaznamovalo 12 dogodkov. Vrsto leto so organizatorji Antonovanja na Kogu iskali tisto nekaj, kar bi dogajanjem dalo piko na i, In kot pravijo se jim je nekega dne v misli prikradel Matjašek iz pesmi Alojza Grnjaka »Na kolinah« oziroma »Matjašek je gujdeka kla«. Po legendi Alojz Grnjak naj ne bi pesmi napisal po naključju. Nekoč, ko so prišli na koline na Kog, naj bi dejansko srečali znanega kogovskega mesarja Matjašeka. Skupaj so zvrnili nekaj kozarčkov več (kot običajno) in vse ostalo se je potem dogajalo tako, kot pravi Grnjakova pesem. Kdo pa bi lahko bil Matjašek, so razmišljali v Društvu in se odločili, da je to za prvič lahko Ivan Žinko, ki bo triletni mandat Matjašeka I. Kogovskega vedel prevzeti odgovorno, kot je treba.

Imenovanje Matjašeka I. Kogovskega je potekalo tako, da je od predsednika Društva Antonovanje SLAVKA PERCA prejel posebno listino oziroma potrdilo, potem pa so mu predsednik, župan Danijel Vrbnjak in direktorica JZ TKŠ ORMOŽ Andreja Brglez predali še nekaj predmetov, ki bodo odslej obeleževali mojstra Matjašeka: prejel je štrajhar – ostrilec nožev; nož; pintovec (vrbo); liter žganja za dobro voljo in rožiče oziroma kravje rogle. Prejel je tudi orglice, ki jih je društvo v lanskem letu prejelo od Lojzeta Peterleta, prvega predsednika slovenske vlade in nekdanjega evropskega poslanca, saj mora Matjašek tu in tam tudi kaj zaigrati.


Ivan Žinko je po poklicu mesar, prvi v Žinkovi družini. Čurke izdeluje že 25 let, zadnjih šest let sodeluje tudi na ocenjevanju čurk na Kogu, kjer je vedno med najboljšimi. Ta časten naziv si tako več kot zasluži in verjamemo, da bo tako društvo Antonovanje na Kogu, kot pomen čurk dostojno zastopal širom po Sloveniji in v tujini.

Na prireditvi sta razen predsednika Slavka Perca in na novo imenovanega Matjašeka I. Kogovskega (Ivana Žinka) spregovorila župan Danijel Vrnbjak in direktorica JZ TKŠ Andreja Brglez, ki Antonovanje in Čurkarijado, v smislu turistične ponudbe, vidita kot pomemben kulinarično-družaben dogodek. Spregovorila pa sta tudi predstavnik restavracije FOLK v Središču ob Dravi in Milan Hlebec. Turistična kmetija Hlebec se namreč s posebnimi kulinaričnimi dogodki v Antonovanje na Kogu vsa leta aktivno vključuje. Za popestritev dogodka sta poskrbila Anej Žalar, učenec 6.razreda GŠ ORMOŽ in Slavko Petek, ki je pomembnejše trenutke na dogodku naznanjal s fanfarami. Na koncu pa sta z Anejem skupaj odigrala »Na Golici«.


Poleg ostale ponudbe na današnji tržnici v Ormožu, so obiskovalci danes lahko poskusili tudi čurke s Koga, specialiteta dneva pa je bila bela čurka s kompotom.

VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 16. JANUARJA 2020.