V občini Sveti Tomaž so za zaključek številnih prireditev, v okviru letošnjega občinskega praznika pripravili slovesno odprtje obnovljene domačije rojaka dr. Stanka Cajnkarja v Savcih. Blagoslovitev je opravil upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger.
Stanko Cajnkar, slovenski rimskokatoliški duhovnik, dramatik , pisatelj, esejist in urednik se je rodil leta 1900 v Savcih. V Svetem Tomažu so si že leta prizadevali, da bi domačijo obnovili, in končno jim je uspelo, tako, da je odprtje obnovljene domačije bil velik dogodek.
UTRINKI:
DSCN3371
DSCN3366

DSCN3368

DSCN3369

DSCN3370

DSCN3373

DSCN3374 - kopija

DSCN3375

DSCN3376

DSCN3377

DSCN3378

DSCN3379

DSCN3380

DSCN3381

DSCN3382
DSCN3353

DSCN3354

DSCN3355

DSCN3356

DSCN3357

DSCN3359

DSCN3360

DSCN3362

DSCN3363

DSCN3366

Dr. Stanko Cajnkar je bil glavni urednik publikacij Mohorjeve družbe in lista Nova pot ter odgovorni urednik Bogoslovnega vestnika. Pisal je teološke spise, povesti in drame. Že pred vojno je zbudila pozornost drama Potopljeni svet v kateri obravnava temo razmerja modernega duhovnika do cerkve in družbe. Takoj po vojni je objavil avtobiografisko obarvan roman iz gimnazijskega življenja Noetova barka. Poleg romana Noetova barka je napisal romana: Križnarjevi in Sloven iz Petovije. Napisal je 3 drame Za svobodo, Zvestoba, Petovijska tragedija ter dve povesti: V planinah in Po vrnitvi.
Cajnkar je pomembno prispeval k ureditvi odnosov med katoliško cerkvijo in socialistično družbo v Sloveniji. Za svoje delo je prejel književno nagrado mesta Ljubljane, je med drugim v svojem nagovoru povedal častni gost – upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger, ki je opravil tudi obred blagoslovitve obnovljene hiše in se Cajnkarja spominja kot svojega profesorja na Teološki fakulteti.

Ob dr. Krambergerju so bili tudi dekan Jože Šipoš, domači župnik Tomislav Roškarič, Kogovski župnik Janez Mohorič in drugi katoliški duhovniki. V kulturnem programu pa so sodelovali Godba na pihala iz Dornave in domači župnijski zbor pod vodstvom Stanka Pšaka
Obnovljena domačija rojaka dr. Stanka Cajnkarja, bo odslej občini v velik ponos, sploh pa bo dobrodošla v smislu turistične ponudbe, je v svojem govoru dejal župan Mirko Cvetko, in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali, še posebej pa sorodnikom dr. Stanka Cajnkarja.
Namreč lastnik domačije Jože Šnajder je občini Sveti Tomaž hišo podaril. Zemljišče pa je občina odkupila. Kot je povedal župan je obnova stala 65 tisoč evrov, izvajalec del pa je s podizvajalci bil mojster Franc Škrjanec z Žvaba.
Med govorniki je bila tudi nečakinja dr. Stanka Cajnkarja, Jožica Zih, ki je v imenu vseh sorodnikov občini izrazila zahvalo, z željo, da bo namen obnove domačije njenega strica dosegel svoj namen.
Domačija je dobila tudi skrbnici – domačinki Olgo Majcen in Marto Plohl, ki jima je župan Mirko Cvetko na prireditvi slavnostno predal ključe domačije.