Naslovna slika: Orkester Slovenske vojske z dirigentko Andrejo Šolar na odru ormoškega Doma kulture

Občina Ormož in Občina Središče ob Dravi, v sodelovanju z Združenjem veteranov vojne za Slovenijo, z Društvom generala Maistra za Prlekijo in Zveze slovenskih častnikov Ormož sta na dan Rudolfa Maistra, 23.novembra pripravili svečanost s koncertom Orkestra Slovenske vojske. Dogodek je bil veliko slavnostno doživetje, za vse, ki se z veseljem poklonijo spominu generala Rudolfa Maistra.
Dan Rudolfa Maistra obeležujemo od leta 2005 v spomin na 23. november 1918, ko je Maister z novoustanovljeno slovensko vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem posredno zagotovil, da je štajerska metropola ostala slovenska. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji Mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma „zeleno gardo“ mariborskih Nemcev. Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. „General Maister je tako bil prvi, ki je v zgodovini oblikoval slovenske vojaške enote“, je v svojem govoru poudaril slavnostni govornik Miran Fišer, predsednik ZVVS ORMOŽ
Sicer pa je zbrane na slavnostnem koncertu najprej pozdravil župan občine Ormož Alojz Sok, ki je izrazil posebno veselje, da se proslava na Maistrov dan odvija v Ormožu in dodal, da Štajerci moramo biti ponosni na tega velikega Štajerca, ki se je takoj po Slomšku, ki je v Mariboru poskrbel za slovenstvo v šolah, z vojsko zavzel za Slovence in slovensko oblast na tem delu Slovenije.

General Rudolf Master, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.
Svečanost se je nadaljevala s koncertom orkestra Slovenske vojske, ki je bil ustanovljen leta 1996 in ga sestavljajo večinoma glasbeniki z akademsko izobrazbo. Umetniška vodja in dirigentka orkestru je Andreja Šolar.