Teskt in fotografije: BORIS VUKAN

OZVVS Ormož je minuli petek 28.marca 2014 ob 12.00 v veteranskem klubu Ormož organiziral Okroglo mizo o zbirateljstvu vojaške opreme, orožja, odlikovanj in oznak. Na srečanju so se pogovorili o temah:
– zbirateljstvo v funkciji ohranjanja vojaške dediščine,
– urejanje zbirke vojaških predmetov (militarij) in oblikovanje »zgodbe«
– organizacija srečanj zbirateljev, kot priložnosti za izmenjavo izkušenj
– muzealska stroka in vrednotenje zbirateljskega fonda
– veteranski klub, kot priložnost za postavitev in hranjenje razstav in zbirk

Kot uvodničarji so se predstavili: Ivan Puklavec, Franc Puklavec, Boris Vukan, major magister Zvezdan Markovič, Mirko Fekonja in Miran Fišer.

IMG_2291

Od leta 1991 je na območju Ormoža, Sv Tomaža in Središča ob Dravi nastalo nekaj izjemno premišljenih zbirk vojaških predmetov, ki so jih z ljubeznijo oblikovali ljubiteljski zbiralci. V OZVVS Ormož so že pred leti zaznali poudarjen interes za zbirateljstvo med ljudmi v svojem območju delovanja pa tudi med člani v svojih vrstah, zato so med veterani oblikovali sekcijo zbirateljev, ki delujejo s ciljem ohranjanja spomina na vojno za Slovenijo 91. S svojim ljubiteljskim delovanjem skrbijo tud širše za ohranjanje vojaške tradicije med Slovenci. Srečanje, ki so za izvedli 28.marca 2014 je ponudilo možnost izmenjave pogledov na zbirateljstvo iz ljubiteljskega in zgodovinarskega ter vojaško zgodovinarskega zornega kota, saj so ob domačih zbirateljih v razgovoru sodelovali načelnik vojaškega muzeja major magister Zvezdan Markovič, predsednik Zgodovinskega društva Kidričevo magister Radovan Pulko, član štaba 72 brigade major Ernest Pleh in Mirko Fekonja, zbiratelj gasilskih insignij in idejni oče gasilskega muzeja v Miklavžu pri Ormožu.

Brata Ivan in Franc Puklavec sta na praktičnem primeru lastne zbirke predstavila, kako nastane zbirka. Občuteno in z globokim spoštovanjem do sorodnikov in njihovih tragičnih usod sta predstavila pot, ki so jih skozi vojno in pripadanje vojaštvu na različnih straneh peljale skozi nevarnosti in trpljenje. Tako sta z majhnimi predmeti, fotografijami,…. Spletla pripoved o drobnih naključjih, ki sta jih spoznala o sorodnikih ob postavljanju zbirke, kompletiranju albuma, iskanju odgovorov na mnoga vprašanja, ki so se utrnila ob vsakem naslednjem odgovoru.

Boris Vukan, upravnik veteranskega kluba je spregovoril o možnostih, ki jih zbirateljem nudi veteranski klub. Pri tem je opozoril na dejstvo, da Veterani vojne hranijo veliko vojaških predmetov, kot spomin na dogodke v katerih so v vojni sodelovali. Izpostavil je tudi, da spomini bledijo in, da je potrebno preprečiti, da ta oprema ne konča na smetišču, zato je ponudil klub,kjer je veliko prostora za shranjevanje vojaške opreme, če jo veterani odstopijo veteranskemu klubu.

Živahen razgovor in poglobljeno strokovno razpravo so nadaljevali z obiskom spominske zbirke vojaškega orožja, uniform in druge opreme bratov Ivana in Franca Puklavca v Frankovcih. Udeležencem okrogle mize o zbirateljstvu se zahvaljujemo za njihov prispevek k boljšemu razumevanju zbirateljstva, k sprejemanju razdajanja posameznikov v iskanju malih dokazov o velikih vprašanjih o trpljenju ljudi, ki so jih pogoltnile vojne in jih za vselej obeležile, ne glede na to v kateri vojni in kateri strani so pripadali.