Pustni torek, ko se skozi mesto sprehodi fašenk, in ko nas prevzamejo pustne norčije, je v Ormožu že od nekdaj vesel dan. Žal nihče natančno ne ve, katera pustna povorka po vrsti, se je letos na pustni torek odvijala po ormoških ulicah, a gotovo jih je že bilo blizu 60. Že včasih je pustni karneval predstavljal posebno doživetje in tako je še danes. Kot običajno, je tudi letos na čelu povorke zakorakala Godba ormoške GŠ z mažuretami, skupaj so naznanili, da se je začelo zares. Za njimi se je namreč predstavilo še 15 skupin.

Nato pa: ormoški kurenti! Ponosni, veseli, samozavestni, kot vedno. »Bejži zima, kurent gre«, je vedno bil njihov slogan, ki pa letos ni bil potreben, ampak kot je znano, kurenti imajo širše poslanstvo…preganjajo temo in mračne misli in zle duhove; teh pojavov pa nikoli ne zmanjka. Bilo jih je 45: velikih in malih.

Potem so navdušili še kurenti iz Cvetkovcev, člani Športnega društva Cvetkovci, bilo jih je 25, med njimi pa presenetljivo veliko vragcov.

Na pomoč pri odganjanju vsega hudega iz Ormoža, so ormoškim in Cvetkovskim kurentom na pomoč priskočili tudi kurenti iz Spodnjih Ključarovcev.

Vmes se je v povorki sprehodil tudi pokač. Gre še za enega izmed tradicionalnih pustnih likov, ki med prvimi pustnimi liki oznanja začetek pustnega časa. Po tradiciji, že v noči takoj po svečnici, fantje in možje zavihajo težke biče, ki so jih v predpustnem času skrbno spletli kar sami. Njihov obisk prinaša srečo in blagostanje ter po tradiciji preganja temne sile in zle duhove.

Letos so Ormož obiskali tudi Kurenti iz Prvenec, tako da se – kar se tiče zli duhov – v Ormožu nimamo več česa bati, in tudi zima bi naj zaenkrat bila pregnana.

Sledile so ostale karnevalske skupine:

Mini VITAMINI se je imenovala skupina, ki so jo sestavljali otroci iz vrtca pri OŠ Sveti Tomaž. Predstavljali so različno sadje, ki ga je potrebno uživati za boljše zdravje.

Otroci modre igralnice, tudi iz vrtca Sveti Tomaž, pa so se namaskirali v čebelice. Za zdravje vseh nas se bodo še naprej trudile in veliko sladkega medu naredile, je bilo sporočilo, ki so ga Tomaževske čebelice prinesle v Ormož.

Tretji razred OŠ Središče ob Dravi je predstavil tikvino olje. Po uspešnem nastopu v pustni povorki doma, so se prišli pokazat tudi v Ormož, s sporočilom, da je tikvino olje še kako zdravo in seveda okusno.

Šolarji od prvega do šestega razreda osnovne šole Ormož pa so predstavljali smeškote. Tiste, ki jih tako dobro poznamo. Brez besed življenje živijo, a nam čisto vse sporočijo!

Potem so se po ormoških ulicah sprehodili Titove pionirke in Tito, ki so jih upodobile članice Društva gospodinj Sveti Tomaž. Šlo je za malo nostalgije, ki je tudi v pustnem času dobro dene.

Štorklje iz Turistično etnografskega društva Sodinci so bile naslednje v povorki. Štorklje smo priletele, ker smo si pusta hrusta zaželele, je bilo njihovo sporočilo, sicer pa naj bi prišle pogledat, kako je v Ormožu z naraščajem in če je treba kaj pomagati.

Potem se je predstavila skupina z naslovom Cota d.o.o. iz Zgornjega Leskovca. V glavnem je šlo za podjetje, ki baje očiste VSE, tudi skrbi in težave…

13. Člani UDRUGE Pingo iz Cestice so se predstavili kot samba plesalke in plesalci, ter popestrili ormoško pustno povorko s samba ritmi in dobro voljo. Kot so povedali, radi prihajajo na pustni karneval v Ormož, in da se na čas pusta pripravljajo celo leto.

Seveda pa v povorki niso manjkali Podgorski cigani, ki Ormož radi obiščejo, če ne drugače, pa sigurno za fašenk, da prikažejo svoje pestro življenje, kjer ne manjka glasbe in plesa; pa če je le možno kaj dobrega za pod zob….

Potem sta se v povorki znašla še dva medveda, ki nosita deda…. Medvedi so se glede na milo zimo letos hitro prebudili, zato ni nič čudnega, če sta na sončno pustno popoldne bila tudi v Ormožu.

Barvice iz Spuhlje so se po ormoških ulicah sprehodile naslednje. Gre za skupino, ki je doma iz domovine fašenka, tako da dobro vedo, kako se spopasti s konkurenco številnih pustnih likov. Ormož so osvojile z domiselnostjo.

Za konec pa so se predstavili še člani konjeniškega kluba Središče ob Dravi, predstavljali so »svobodne arabke na konjih «, ki po svetu širijo mir in dobrote ter se borijo za enakopravnost vseh narodov, z namenom, da bi ljudje sprejeli drugačnost. Finančno jih podpira bogati šejk, ki jim poti postilja z zlatom…. Njihovo sporočilo je navdušilo že v soboto v Središču, in tudi v Ormožu.

Komisijo, ki je ocenjevala maske so sestavljali: etnologinja Nevenka Korpič, Barbara Podgorelec iz JSKD OI Ormož in župan Danijel Vrbnjak.
Maske in obiskovalci so se po povorki odpravili v prireditveni šotor, kjer se nadaljevala pustna zabava in razglasitev rezultatov ocenjevalne komisije. Komisija se je odločila tako:

1. mesto – ŠTORKLJE iz TED Sodinci
2. mesto – BARVICE iz Karnevalske skupine Spulja
3. mesto – SVOBODNE ARABKE – Drava riding

Etnološko nagrado med otroškimi skupinami so si prislužili:

skupina TIKVINO OLJE – 3. r. OŠ Središče ob Dravi

Etnološko nagrado med karnevalskimi skupinami pa so prejeli Podgorski cigani iz TD Podgorci.

Posebno nagrado je prejela še skupina Udruge Pingo Cestica

Povorko in vse kar spada zraven organizira JZ za turizem kulturo in šport občine Ormož. Za nagrade pa je letos prispevalo podjetje LIDL Slovenija.