Nova organizacija nujne medicinske pomoči (NMP), ki so jo danes predstavili na ministrstvu za zdravje, bo v celoti začela delovati predvidoma v začetku leta 2019. Organizacija sistema je zasnovana tako, da bo neprekinjeno nujno medicinsko pomoč izvajalo 12 urgentnih centrov – 10 na novo izgrajenih urgentnih centrov ter ljubljanska in ptujska urgenca – ter 18 satelitskih urgentnih centrov.

OBVESTILO ZA JAVNOST direktorice ZD ORMOŽ:

Danes je MZ na svoji spletni strani objavilo osnutek pravilnika o SNMP,
ki je v javni razpravi do 22.5.2015.
Vsekakor ga bomo skrbno proučili in podali svoje pripombe. Na prvi pogled kaže, da bo imel Ormož
v mreži le 1 ekipo nujnih reševalnih prevozov (1 diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec) brez zdravnika. Kakor je znano DMS ne sme posegati v kompetence zdravnika oz. v človeško telo. Torej bodo lahko samo nudili prvo pomoč (difribiliranje) brez aplikacije zdravil in prevažali paciente do urgentnega zdravnika. Ne verjamem,da bodo urgentni zdravniki prevzeli odgovornost za pacienta z navodili preko telefonske povezave. Kot smo poudarjali so prve minute zelo pomembne za človeško življenje, torej se vračamo v stare čase, ko bo prihajala ekipa z reanomobilom in zdravnikom iz Ptuja. Kakšne so prometne povezave nam je poznano, saj se ne nahajamo ob avtocestnem križu (oddaljenost 25-50 km in več za nekatera naša območja). Nad tem smo razočarani in se s tem ne moremo strinjati. Ko izhaja iz osnutka pravilnika SNMP, se ob vzpostavitvi UC za naše območje seli dežurna služba v UC, kar pomeni poslabšanje dostopnosti za naše uporabnike (krajevna oddaljenost in časovna oddaljenost ob upoštevanju demografske slike).
V prehodnem obdobju bodo zdravniki še vedno ob rednem delu v pripravljenosti za zagotavljanje NZV
na primarni ravni in na poziv dispečerske službe se bodo morali vključiti v službo NMP.
V navedenem ne vidimo nikakršne razbremenitve družinskega zdravnika.
Prav tako ne razumemo določbe, da je direktor JZ dolžan zagotoviti NZV (neprekinjeno zdravstveno varstvo ob sobotah, nedeljah in praznikih vsaj 8 ur v času največjih pričakovanih obremenitev, doslej smo navedeno zagotavljali 24 ur. Prav tako pa ni zagotovljena prisotnost zdravnika v dežurni službi , ki bi naj bil v pripravljenosti (to pomeni poziv na klic od doma) ???
Imam informacijo, da bi naj prišla delovna skupina MZ v začetku maja v SB Ptuj, kamor bomo verjetno povabljeni vodstva iz ZD Ptuj in ZD Ormož.

Vsekakor nas čakajo vroče razprave v mesecu, ki je namenjen javni razpravi. Z našimi stališči Vas bomo vsekakor obveščali.

S spoštovanjem,

Vlasta Zupanič Domajnko
direktorica
Zdravstveni dom Ormož

Kako odločitev Ministrstva za zdravje komentira župan občine Ormož Alojz Sok: (PRISLUHNITE izjavi)