Na povabilo avstrijca Ernesta Holzerbauerja, ki živi na Trsteniku in je član Kluba starodbnih vozil v avstrijskem Koglhofu, so minuli konec tedna Prlekijo obiskali člani tega kluba. V nedeljo zjutraj so se ustavili tudi na benciskem servisu OMW v Ormožu, potem pa nadaljevali pot na Trstenik, Svetinje, Jeruzalem…

Kar 22 starodbnih vozil starih 30 in še več let, se je v nedeljo malo po 9.uri ustavilo na bencinskem servisu OMW. 46 potnikov je najprej poskrbelo za žejo svojih jeklenih konjičkov, potem pa zase, za okrepčilo, ki so si ga že prislužili od Male Nedelje do Ormoža.
Šlo je za člane Rally Kluba Kogelhof iz Avstrije, oziroma Freunde vom Oldtimerstall, kot se tudi imenujejo; ki so bili na dvodnevni vožnji po Prlekiji. Iz sobote na nedeljo so prenočili v termah Mala Nedelja, v nedeljo zjutraj pa krenili na pot do Ormoža in se popeljali po okolici, spotoma pa obiskali domovanje svojega člana Ernesta Holzerbauerja, ki že 3 leta živi na Trsteniku.
Da je to za člane kluba prva takšna tura po Sloveniji, je pojasnil Ernest Holzerbauer, po poklicu inženir, ki si je kot upokojenec zaželel malo miru in si pred tremi leti na Trsteniku kupil hiško, ki je postala njegov dom. Kljub temu pa s klubom oldtimerjev še vedno sodeluje in vozi plavi BMW Cabriolet letnik 91; čeprav ima doma v Avstriji, kot pravi, skupaj s sinom tudi Renaulta častitljive starosti. Ernest Holzerbauer si je v času svojega bivanja v Sloveniji našel veliko prijateljev, ki mu radi priskočijo na pomoč, tako so mu z veseljem pomagali tudi pri organizaciji tega srečanja, tako s pogostitvijo kot celo z glasbo, ki je spremljala popotnike na vsakem koraku.
Kogelhof, kjer imajo obiskovalci sedež svojega kluba, je kraj v okrožju Weiza, 60 kilometrov oddaljen od Graza, pa pojasni tajnik kluba, ki navdušenja na gostoljubjem domačinov ni skrival. Tajnik kluba Johann Stegmuller se je pripeljal z Mercedesom starim 30 let, ki je leta 1999 bil temeljito obnovljen.
Rally club Kogelhoff trenutno šteje od 88 do 90 članov pa razloži predsednik kluba Bernhard Ettel in dodaja, da se člani kluba običajno na skupinske vožnje odpravijo dva krat letno.
Potem je popotnike v starodobnih vozilih pot vodila po Hardeku, čez Dobravo, Litmerk, Ivanjkovce na Trstenik. Naslednja postojanka je bila ob hiši številka 21, kjer živi Ernest Holzerbauer. Tudi tukaj so domačinke nevsakdanjim gostom postregle, ki so si smeli ogledati Ernestov dom in na dvorišču pretegniti noge. Ernest je seveda sijal od zadovoljstva, gotovo pa je vsem bilo kaj hitro jasno, zakaj si je Avstrijec dom poiskal na Trsteniku. Prijazni ljudje in gostoljublje je tisto kar navdušuje tod okrog in seveda neokrnjena narava ter čudovit razgled…
Karavana avstrijskih starodobnikov je nato krenila na Svetinje. Popotnike je čakalo še eno presenečenje, in sicer: blagoslov njihovih jeklenih konjičkov, ki ga je opravil domači župnik Jožef Rainer. Domačini so odprli tudi šampanjec in skupaj so nazdravili na vse nove dogodivščine. Na Svetinjah so si skupaj ogledali tudi cerkev in okolico. Sledila je pot do Taverne, kjer so imeli kosilo. Potem so se odpeljali še do zidanice Malek, in si vzeli čas za degustacijo in ogled zidanice. Za konec pa so si privoščili še postojanko na Jeruzalemu.
Večina popotnikov je na tem koncu Slovenije bila prvič. Niso pa zadnjič, so rekli ob slovesu. Gotovo pa bodo naslednjič s seboj pripeljali še koga…

Johann Stegmuller – tajnik Rally kluba Kogelhof, Freunde vom Oldtimerstall

Bernhard Ettel – predsednik Rally kluba Kogelhof, Freunde vom Oldtimerstall