Dan odprtih vrat oziroma 16.praznik buč v središki oljarni je tudi letos bil velik in predvsem zelo pester dogodek, ki se ga poleg domačinov, udeležijo tudi številni gostje od blizu in daleč. Uradni del se je začel ob 10.uri z nastopom domače godbe na pihala in mažoretk iz Nedelišča, ki sotudi sicer redne gostje različnih prireditev v Središču ob Dravi. Nato je zbrane pozdravila direktorica Oljarne Sonja Krabonja, Dragica Florjanič – dolgoletna komercialistka v podjetju pa je predstavila nov proizvod, s katerim se z letošnjim letom ponaša središče ob Dravi.

Uvodni del prireditve s predstavitvijo novega proizvoda – Bučnega olja iz belic – pa je bil namenjen tudi zahvali vsem zaposlenim v Oljarni; še posebej pa se je direktorica Sonja Krabonja za sodelovanje zahvalila sodelavkama Dragici Florjanič in Vidi Masten, ki se v kratkem odpravljata v pokoj. Gotovo pa je Dragica Florjanič tista, ki je tudi kot predsednica TD Središče ob Dravi, PRAZNIK BUČ z veliko truda pripeljala do širine in razpoznavnosti, ki prireditev in občino Središče ob Dravi krasi danes

Kot običajno, PRAZNIK BUČ v Središču ob Dravi obiščejo številni gostje od vsepovsod, gotovo pa da so zraven tudi predstavniki pobratenih mest. Središče že dolgo prijateljuje z mestom Vodnjan, ki leži na zahodnem delu Hrvaške Istre oziroma le 10 kilometrov severno od Pule. Diriana Delcaro Hrelja – namestnica župana mesta Vodnjan, je bila ena izmed tistih, ki se v Središče ob Dravi vedno rada vrača.
Na prireditvi smo srečali tudi naša poslanca Mojco Žnidarič in Janija Ivanušo, ki sta prepričana, da takšne prireditve, ki jih obiščejo od vsepovsod lahko še kako pripomorejo k razpoznavnosti.
Poslanka Žnidaričeva je s seboj pripeljala poslansko kolegico Matejo Udovč, ki pravi, da so ji takšne prireditve zelo všeč, da je na tem koncu Slovenije prvič, a se bo gotovo še vrnila.
Ni pa manjkal tudi Zmago Jelinčič Plemeniti, ki pa Ormož in okolico – na povabilo poslanca Janija Ivanuše – zmeraj zelo rad obišče. Gotovo pa ne zmanjka na »Prazniku buč«.

Med tem, ko se je dogajalo na odru v šotoru, in ko so številni obiskovalci občudovali različno ponudbo na pisanih stojnicah, je vse naokrog že zelo prijetno dišalo. Namreč bučni golaži so že že veselo kuhali. Tekmovalo je 12 ekip, ki so se trudile vsaka po svojem receptu skuhati najboljši golaž in prepričati komisijo. Tekmovale so sledeče ekipe: Športno društvo Grabnice iz Hrvaške, TD BREZA Pragersko, »Muha« – gledališka skupina Obrež, TD Maribor, Društvo osteoporoze Ormož, Kmečke žene s Koga, Međimurska gruda, Društvo kmečkih žena Ormož, TD Mislinja, KD Lovrenc na Dravskem polju, TD Središče ob Dravi in SŠGT Radenci.

Štiričlanska komisija, ki ji je predsedoval Jure Munda iz SŠGT Maribor, ni imela enostavnega dela. Vse bučne golaže je seveda morala vzeti pod »drobnogled«, vse natančno poskusiti, in končno se je odločila, da so tretji najboljši golaž skuhali člani TD Mislinja. PRVO in DRUGO mesto pa sta si delili ekipi Društva za osteoporozo Ormož in TD Središče ob Dravi.

Obenem so podelili tudi nagrade za najboljše bučne aranžmaje. PRVO in DRUGO mesto sta si delili Zdenka Slavič in Vesna Žerjav, tretje mesto pa je pripadlo Marjetki Vamberger.

Vsega je bilo na minulem PRAZNIKU BUČ. Tudi na otroke niso pozabili, (po dolgem času smo namreč lahko videli tudi ringlšpil in še, še in še….. da ne govorimo o bogati razstavi jedi iz bučnic, buč in bučnega olja, ki so jo pripravile domačinke – in seveda o splošnem vzdušju, ki je tako kot običajno – bilo omamno: malo zaradi dišečega olja ali bučnih golažev, malo pa tudi zaradi dobrot, ki jih je bilo moč poskusiti na številnih stojnicah, pa tudi žlahtne kapljice. VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 13. septembra ob 20.uri.