Domačin Gregor Kosi je nocoj v knjižnici “Franca Ksavra Meška” predstavil svoj romanski prvenec Celica št. 2. Vsebina romana o družbeno političnem dogajanju v nekem mestu je dovolj mikavna, da je prepričala zbrane na predstavitvi:

Vsi, ki poznajo aktivnosti 41-letnega sociologa Gregorja Kosija, so kmalu ugotovili, katero obdobje svojega življenja opisuje v svojem romanu z naslovom Celica št. 2. Gre za obdobje, ko je bil na mariborski občini svetovalec aktualnega župana Fištravca, in da je do tega položaja prišel po mariborskih vstajah skupaj z županovim štabom, in torej z nekaterimi drugimi zasedel enega vodilnih položajev na občini.
V romanu Kosijevo izkušnjo pooseblja glavni (anti)junak Gregor Samsa. Gregor Samsa je dobrohoten človek, ki verjame v spremembe in vstopi v uradniški labirint. V blodnjaku svetovalcev, aparatčikov, prisklednikov in konformistov se trudi in zoperstavlja tako dolgo, dokler mu ne odvzamejo pooblastil in ga kot nepotrebnega preselijo v pisarno na koncu hodnika.

Roman na splošno ponazarja razmere v mestu in daje vedeti, da oblast ni nič slabega, pač pa, da gre za mikro odnose, ki so vsakodnevno prisotni pri različnih dejavnostih oziroma projektih. Da iz velikih obetov ob »vstaji« – enostavno ni bilo nič.

Gregor Kosi ima sicer s pisanjem kar nekaj izkušenj, veliko je pisal za časopise; poznamo pa ga tudi kot pesnika – pravzaprav je izdal že dve knjigi. Prva je nosila naslov Fragmenti odseka B: primer Stalker. V tej knjigi je kot dolgoletni urednik Mariborskega Radia Študent objavil natisnjene izseke iz radijske oddaje z naslovom Stalker, v kateri je podajal svoje kritične refleksije na družbeno stvarnost.Druga pa je bila pesniška zbirka Mik Mik s katero je želel dokazati, da naj bi naloga sodobnega pesnika bila, da izraža kritično držo v svetu, v katerem so pojmi, kot so svoboda, demokracija in enakopravnost, zgolj lažnive fraze, s katerimi marsikdo lahko manipulira.

Preden pa je Gregor Kosi postal javni uslužbenec, je bil aktiven na alternativni kulturni sceni v Mariboru, bil je sodelavec radia Marš. Je tudi eden od treh članov rock skupine Nina Bulatovix, ki je nastala na pobudo mariborske občine, da prenovi kompleks Pekarna, sicer domovanje alternativne kulturne scene. Bil pa je tudi direktor Zavoda Pekarna magdalenske mreže, in na splošno pojem alternativne kulture tako v Mariboru kot v domačem Ormožu.

Prvi svoj roman Celica številka 2 je pisal DVE leti, pravi, in da trenutno kar se tiče pisateljevanja nima posebnih načrtov. Roman je v 350 izvodih izšel pri založbi LITERA. Urednik založbe Orlando Uršič je bil tudi na predstavitvi romana v Ormožu. Pogovor z obema je vodila bibliotekarka Marijanca Korotaj.

Nocoj na predstavitvi:
dscn4036

dscn4037

dscn4039