Če kje, je veselo danes popoldne na Koračičkem vrhu (občina Sveti Tomaž), kjer poteka otvoritev obnovljene „klečaje“ ( kot rečemo tudi „cimprane hiše) lastnika Antona Brumna.
Vsaj 255 let stara hiška stoji na vrhu hriba v Koračicah na 300 metrih nadmorske višne. Je pa takšna kot jih, poznamo – te pričevalke zgodovine – zgrajena iz lesenih brun, z zunanje in notranje strani ometana z blatom, pleskana z belim apnom in krita s slamo. Okna so majhna, tla v notranjosti zbita iz gline … v prostorih so razstavljeni različni starinski predmeti, ki so jih naši predniki uporabljali v gospodinjstvu in pri delu okrog hiše ter v vinogradih. Prenovljena pa je tudi klet, in na tanko takšna kot je bila včasih. V kleti so stari leseni sodi, v katerih je še vedno vino iz vinograda Brumnovih.
Lastnik Anton Brumen je na današnji otvoritvi povedal, da je več razlogov, zakaj se je odločil za obnovo hiške:

Tonaks izjava: Anton_BRUMEN
KLIKNI SPODAJ
AntonBRUMEN_02junij

… teh pa seveda ni malo. Že po številu prisotnih na današnji otvoritvi je videti, da so Tomažovčani ponosni na svojo kulturno dediščino, pa tudi na svojega soobčana, ki mu je uspelo obnoviti družinski zaklad. Otvoritev je pospremil bogat kulturni program, v sklopu katerega so pred hiško zasadili tudi potomko najstarejše vinske trte na svetu – žametno črnino z mariborskega Lenta. Čast – posaditi cepič – je pripadla županu občine Sveti Tomaž Mirku Cvetku.

Lastnika Minka in Anton Brumen pred obnovljeno hiško (Foto: Karolina Putarek)

Vhod v klet (Foto: Karolina Putarek)

Predsoba (Foto: Karolina Putarek)

Shramba (Foto: Karolina Putarek)

V hiži (Foto: Karolina Putarek)

Kasl (Foto: Karolina Putarek)

Predstavnika etno slupine Porini pa počini in predstavnik Kunštnih Prlekov na otvoritvi (Foto: Karolina Putarek)

Brumnovi vas vabijo na ogled po dogovoru!
telefon: 02/ 719 53 73
GSM: 041 396 508
e-mail: anton.brumen@gmail.com