Veterani vojne za Slovenijo v Ormožu skrbimo za ohranjanje spomina na vojno leta 1991. V ta nemen vsako leto organiziramo Mladinski raziskovalni tabor v katerega se vključijo devetošolci OŠ Ormož, Sv Tomaž in dijaki ormoške gimnazije. Letošnji program raziskovalnega tabora je nastal v sodelovanju s profesorji Natašo Kolar, Tanjo Babič, Markom Lalić in Karmen Plavec.
V sredo, 10. junija 2015 je 39 devetošolcev iz OŠ Ormož v spremstvu profesoric Nataše Kolar,Tanje Babič in Nataše Herga,obiskalo veteranski klub OZVVS Ormož. Upravnik Boris Vukan jih je seznanil z delovanjem kluba, cilji in dosežki OZVVS Ormož. Učenci so dobili tudi osnovne informacije o enotah TO, ki so leta 1991 na območju takratne občine Ormož sodelovale v vojnih spopadih. Da bi bila predstavitev nazorna, so v OZVVS Ormož pripravili priložnostno foto razstavo in na ogled postavili tudi predmete, ki so jih pripadniki TO uporabljali v vojni.
Ker so učenci pokazali velik interes tudi za ogled zaklonišča Civilne zaščite, jim ga je predstavil Tonček Lisjak, poveljnik Gasilske zveze Ormož. Učenci so izvedeli, da za zaklonišče skrbi Civilna zaščita Ormož, ki tudi skrbi, da je objekt ves čas pripravljenin za svoj osnovni namen v primeru vojne ali v primeru potrebe samozaščite ob kateri koli vrsti grožnje za prebivalce Ormoža.
V klubskih prostorih so se člani OZVVS Ormož z učenci zadržali v prijetnem razgovoru in obudili spomine na dogodke iz obdobja priprav na vojno in vojne leta 1991.
16. junija bodo učenci OŠ Sv Tomaž obiskali kadetnico in Vojaški muzej v Mariboru.
Tekst: Boris Vukan, Foto: Tadej Vukan s2