Med 19 prizorišči po Sloveniji, se je PARADA UČENJA včeraj odvijala tudi v Ormožu.  Na 30 stojnicah in 50 delavnicah se je predstavilo 30 različnih organizacij, ki so ponujale pestro dogajanje, obilico informacij in predvsem odlično promocijo učenja.  Na veliki tržnici, ki se je razprostirala v parku, pred Grajsko pristavo, pred gradom in v gradu so se predstavljali:  Osnovna šola Ormož, Center za krepitev zdravja Ormož, Ljudska univerza Ptuj, Razvojno raziskovalni center Ormož, Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Gimnazija Ormož, ZRSZ – Urad za delo Ormož, Društvo za osteoporozo, Društvo šola zdravja, Knjižnica Franca Ksavra Meška  Ormož, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Osnovna šola  Stanka Vraza, Zavod 100% naravno Botanik Ormož,  Rokometni klub Jeruzalem Ormož, MDC Mavrica Ptuj, Policijsko postajo Ormož, Rollinbar.si, Starsox,  Ljudska univerza Ormož z enoto Mladinski center Ormož in Centrom za družine Ormož in  drugi.

Prizorišče pa je bilo zapolnjeno tudi z različnimi delavnicami in aktivnostmi,  ki so bile namenjene vsem generacijam. Tako se je med drugim bilo možno naučiti kako poskrbeti za ponije, izdelati punčko iz volne, na kakšni delavnici so komu okoli vratu obesil kačo ali na roko spustil stonogo…, izdelati si je bilo možno rožice, ki ne ovenijo; v studiu domačega radia sesti za mikrofon; spoznati, kako so živeli naši predniki, umetniško ustvarjati, se okrasiti z novim nakitom, preizkušati svoje čute v senzorni delavnici, se igrati družabne igre ali se pozanimati o rokometu. Tisti, najbolj živahni so se  lahko spustili po napihljivem igralu, se okrasiti z  otroškimi tatuji ali loviti milne mehurčke…  Zanimivo je bilo pobožati psa iz psarne Hajndl-berg Alaskan Malamutes, ali se naučiti, kako ujeti srečo, kako zmešati koktajl ali morda v pogovoru z mladimi iz Italije in Grčije, ki so k nam prišli v okviru mladinske izmenjave vaditi angleščino…

Na stojnicah so se s svojimi izdelki predstavili udeleženci različnih aktivnosti, ki jih ponuja  LU Ormož: Med drugim:  študijski krožek Od gline do izdelka in krožek U3ŽO Ustvarjalke.   Na stojnici krožka Tako kuham jaz, pa je bilo možno tudi kaj dobrega poskusiti.

Skozi sprehod po prizorišču včerajšnje PARADE UČENJA se je hitro dalo zaključiti,  kako dobrodošlo je vseživljenjsko učenje. Učimo se namreč lahko na različne načine in v vseh življenjskih obdobjih. Še zdaleč nismo učenci samo v šolah, ampak se, če seveda to želimo, učimo vedno in povsod.

Uradni del PARADE UČENJA se je začel ob 14. uri.  Razen župana občine Ormož, Danijela Vrbnjaka in  podžupana Zlatana Fafuliča, so se letošnje PARADE UČRNJA udeležile tudi predstavnice Ministrstva za vzgojo in izobraževanje:  Maja Celarc Accetto, Simona Vlaj Perko, Slađana Zemljak in Maja Kobal Merkun; prisotna je bila tudi dobitnica priznanja Andragoškega centra Slovenije domačinka Ljuba Fišer, pa ravnatelji šol in vrtcev, direktorji javnih zavodov, udeleženci Univerze za tretje življenjsko obdobje pri LU  in drugi…  Zbrane je najprej pozdravila direktorica LU ORMOŽ Viki Ivanuša, potem pa so zbrane nagovorili še: župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, Simona Vlaj Perko – predstavnica Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Ljuba Fišer – dobitnica priznanja Andragoškega centra Slovenije, ki so spregovorili o pomembnosti vseživljenjskega učenja in čestitali Ljudski univerzi Ormož, ki s svojimi številnimi dejavnostmi različne oblike učenja nudi vsem generacijam. Uradni del so s svojimi nastopi popestrili kar štirje bendi Gimnazije Ormož, ki delujejo pod mentorstvom profesorja Aleša Lubija. Na koncu uradnega dela so obiskovalci bili deležni še sladkega presenečenja – velikanske torte izpod rok osnovnošolskega kuharja Danija.