Zdravstveni dom ORMOŽ in občine Ormož, Središče ob Dravi ter Sveti Tomaž najavljajo PETICIJO proti ukinitvi dežurne službe in nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ormož.

Podpise bodo zbirali od 2.2.2015 do 15.2.2015 na sedežu občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž ter v prostorih Zdravstvenega doma Ormož in v prostorih zunanjih
ambulant v Središču ob Dravi in Sveti Tomaž.

Vsebina peticije:

PROTI UKINITVI DEŽURNE SLUŽBE IN NUJNE MEDICINSKE POMOČI V ORMOŽU
I.
Podpisane državljanke in državljani (v nadaljevanju: podpisniki) smo zgroženi nad dejstvom, da se je s strani vlade oziroma Ministrstva za zdravje pojavil namen ukinitve dežurne službe in nujne medicinske pomoči v Ormožu; proti njemu ostro protestiramo in ga zavračamo v celoti.

II.
Nujna medicinska pomoč v Zdravstvenem domu Ormož ima v dosedanji obliki v mreži enot status B enote, kar omogoča, da je ekipa nujne medicinske pomoči na razpolago v rednem delovnem času od ponedeljka do petka med 7.00 in 20.00 uro in v obliki dežurne službe od ponedeljka do petka med 20.00 in 7.00 uro, med vikendom pa v obliki 24-urne dežurne službe.

III.
Namera vlade oz. Ministrstva za zdravje, da bo Zdravstveni dom Ormož izven rednega delovnega časa zaprt in bodo urgentni bolniki od ponedeljka od petka med 20.00 in 7.00 uro ter med vikendom iskali pomoč v Urgentnem centru bližnje bolnišnice, je naravnost škandalozna in diskriminatorna do bolnikov iz ruralnih oz. perifernih področij. Takšna reorganizacija nujne medicinske pomoči pomeni korak nazaj v dostopnosti in kvaliteti oskrbe za bolnike iz občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Prav tako se uporabnikom ormoškega območja odmika najbližji urgentni center iz sedanjih 25 km (bolnišnica Ptuj) na 50 km (UKC Maribor oz. UC Murska Sobota).

III.
Pozivamo Ministrstvo za zdravje in Vlado RS, da s spremembami v nujni medicinski pomoči (krajše NMP) ne ruši dobre mreže pred-bolnišnične NMP v zdravstvenih domovih, zlasti v podeželskih okoljih izven velikih centrov in prepreči neenakost pri dostopu do zdravstvenih storitev (mesto v primerjavi s podeželjem).

IV.
Zahtevamo ohranitev dežurne službe in nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ormož v dosedanji obliki.

slika_peticija_ZDOrmož