Tekst in foto:BORIS VUKAN
OZVVS Ormož je v soboto 29.marca v sodelovanju z Občino Središče ob Dravi, Območnim združenjem slovenskih častnikov Ormož, Zgodovinskim društvom Ormož, Krajevno skupnostjo Kog izvedlo tradicionalni pohod po poteh branitelje Slovenije. S pohodom se veterani vojne za Slovenijo vsako leto poklonimo spominu na pripadnike TO, ki so leta 1991 odločno branili meje komaj ustanovljene Republike Slovenije, spomnimo se tudi vseh braniteljev slovenske meje, ki so izpostavljali svoja življenja v minulem stoletju kot borci NOB in prostovoljci generala Maistra.
Na vabilo za udeležbo na letošnji pohod se je odzvalo 11 veteranskih združenj, Policijskega veteranskega društva SEVER, člani OZSČ Ormož in pripadniki SV. V gomili pri Kogu, od koder se tradicionalno začne pohod, se je zbralo preko 130. Člani OZVVS Ormož so ob pomoči domačinov pohodnikom pripravili topel sprejem, jih pogostili z veteranskim zajtrkom in poskrbeli, da na pot, kot se za Prlekijo spodobi, ne bi odšli žejni. Pohod je vodil Ivan Puklavec, ob strani pa so mu stali praporščaki in zastavonoše domačega in sosednjih Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo. Med potjo so se pohodnikom pridružili mnogi domačini in uživali v družbi veteranov iz vse Slovenije.
Pohodniki so krenili iz Gomile pri Kogu po cesti čez Bajzek, kjer so leta 1991 tankisti JLA sejali grozo in po spopadu s pripadniki TO ostali brez dveh bojnih tankov. Prva postojanko so imeli na Kogu pred OŠ, kjer so domačini pripravili prijetno presenečenje! Krajani in člani Turističnega društva Kog so pripravili veličasten sprejem in pogostili pohodnike. Ob tej priložnosti je predsednica TD Kog, Anica Pevec je pozdravila pohodnike, Tonček Luskovič predsednik Zgodovinskega društva Ormož pa je prisotne seznanil z zgodovino Koga in opisal dogodke med I in II. svetovno vojno ter dogodke na Kogu med osamosvojitveno vojno.
Organizatorji pohoda so iz vrst pohodnikov, veteranov in domačinov oblikovali delegacijo, ki je položila cvetje k pomniku generala Maistra na Kogu. Tako so se tudi pohodniki poklonili spominu na Generala Rudolfa Maistra in obeležili 140 letnico njegovega rojstva.

IMG_2368

S Koga se je pohod nadaljeval proti Godenincem ,kjer so delavci Zdravstvenega doma Ormož v dogovoru z organizatorji za pohodnike in domačine pripravili predstavitev oživljanja poškodovanih pri raznih nesrečah, s poudarkom na dogodke, ki nas lahko prizadenejo med pohodi in drugimi podobnimi aktivnostmi.
V športnem parku v Godenincih so organizatorji pohodnikom postavili še eno “zasedo” polno osvežilnih napitkov, verjemite, da se je pohodniki niso branili in so bili veseli tega presenečenja.

IMG_2382

IMG_2341

Okrog 14.30 ure so pohodniki prispeli na cilj, v Središče ob Dravi, kjer so jih v “Sokolani” pričakali z okusnim vojaškim pasuljem in drugimi znaki dobrodošlice. Za dobro vzdušje utrujenih pohodnikov so s prijetno glasbo poskrbeli člani ansambla Asparagos. Predstavniki OZVVS Ormož in župan Središča ob Dravi, gospod Jurij Borko ,so se vsem pohodnikom zahvalili za udeležbo in poskrbeli, da jim bo letošnji pohod po poteh braniteljev meje ostal v prijetnem spominu. Organizatorjem, članom OZVVS Ormož je ostal prijeten občutek, da so v sodelovanju s tradicionalnimi partnerji izpeljali še en uspešen pohod, krepili domoljubje, spomin na vojno za Slovenijo in na pripadnike TO, ki so leta 1991 odločno stopili v obrambo svoje domovine in njenih novih državnih meja.
IMG_2422