Za Zadrugo Kooperativa KRISTAL z.o.o. je v ponedeljek bil velik dan, saj so za lansko leto pridelano sladkorno peso dobili priznanje »zlato peso«. Priznanja »zlatna pesa« svojim pridelovalcem za najkvalitetnejšo sladkorno peso vsako leto podeljuje tovarna sladkorja VIRO v Virovitici. V kategorji malih pridelovalcev je priznanje prejel tudi Sandi Hergula iz Cvetkovcev, član Zadruge Kooperativa Kristal z.o.o. Ormož, ki je v letu 2017 na 1,8 hektarjev površin pridelal 163.257,43 kg neto sladkorne pese, s povprečno sladkorno stopnjo 15,85 stopinj S, kar pomeni 14.375,72 kg biološkega sladkorja na hektar. S tako kvalitetnim pridelkom se je Sandi Hergula uvrstil v sam vrh pridelovalcev sladkorne pese, ne samo v Sloveniji, tudi na Hrvaškem in v Evropi.

Priznanja v Virovitici je podeljeval predsednik uprave Željko Zadro, na slovesnosti ob podelitvi pa je bil prisoten tudi hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić.
Priznanje bo mlademu pridelovalcu sladkorne pese Sandiju Herguli, pa tudi vsem ostalim slovenskim pridelovalcem združenim v Zadrugo Kooperativa Kristal z.o.o. vzpodbuda za kar se da kvaliteten pridelek tudi letos in naslednja leta. Po trenutnih podatkih ima Zadruga letos s pridelovalci podpisanih že za 180 hektarjev pogodb, kljub temu, da bo cena v Sloveniji letos za tri evre po toni nižja kot lani. Lansko leto so slovenski kmetje pridelali 4690 ton sladkorne pese, ki je zrasla nekaj več kot 70 hektarjev površin in jo v Virovitico prodali za 36 evrov po toni.