V Ormožu je včeraj potekalo 26. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal VINKA ŠTRUCLA. Gre za vseslovensko tekmovanje godb, ki sta si ga skupaj omislila SLAVKO PETEK, dolgoletni ravnatelj GŠ ORMOŽ in pokojni skladatelj VINKO ŠTRUCL (1933 – 2006). Kot običajno se je tekmovanje začelo s skupnimi koračnicami na Kerenčičevem trgu, potem, ko je zbrane pozdravil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, Slavko Petek pa prijel za dirigentsko palico.

Uro pozneje se je v Martinovem prireditvenem šotoru ob Grajski pristavi začelo tekmovanje, ki ga je spremljala dvočlanska strokovna žirija, ki sta jo sestavljala Miran Šumečnik in Mitja Dragolič z asistenco Daniela Leskovica, producenta za instrumentalno glasbeno dejavnost na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

V tekmovanju je sodelovalo pet godb:
– Prosvetno društvo Središče ob Dravi, sekcija godba;
– KD Pihalni orkester Ljubljana Vič;
– Društvo Pihalni orkester Sv. Anton;
– Pihalni orkester Glasbene šole Ormož;
– Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi.

Na tekmovanju lahko sodelujejo godbe iz Slovenije in tujine. Godbe se lahko, glede na velikost, prijavijo v tri kategorije (število nastopajočih članov – dirigent se ne šteje):
I. kategorija – do vključno 34 prisotnih članov ,
II. kategorija – od 35 do vključno 40 prisotnih članov in
III. kategorija – 41 prisotnih članov in več.

V kategoriji – 41 prisotnih ali več članov si je ZLATO PLAKETO IN POKAL VINKA ŠTRUCLA za osvojenih 91,5 % točk priigral PIHALNI ORKESTER GŠ ORMOŽ pod vodstvom Vladimirja Krničarja.

V kategoriji do vključno 34 članov pa so bili zmagovalci z 91% točk MESTNI PIHALNI ORKESTER RADLJE OB DRAVI, ki ga vodi Dejan Kus. Priigrali so si ZLATO PLAKETO IN POKAL VINKA ŠTRUCLA.

2.mesto oziroma ZLATO PLAKETO za osvojenih 88% točk je prejel PIHALNI ORKESTER SVETI ANTON iz okolice Kopra, ki deluje pod vodstvom Matjaža Klaja.

3.mesto in ZLATO PLAKETO za osvojenih 86% točk je osvojila GODBA SREDIŠČE OB DRAVI pod vodstvom Branka Paniča.

4.mesto in ZLATO PLAKETO za osvojenih 84 % točk pa si je priigral PIHALNI ORKESTER LJUBLJANA VIČ, ki deluje pod vodstvom Josipa Grgasoviča.

Tudi letošnje tekmovanje so organizirali Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Ormož, Glasbena šola Ormož in Zveza slovenskih godb v koordinaciji Barbare Podgorelec – vodje Območne izpostave JSKD Ormož, ki je s potekom prireditve bila zadovoljna, sploh pa ker je tekmovanje letos spremljalo številno občinstvo, ki je nastope godbenikov bodrilo z bučnimi aplavzi.

Prireditev so omogočile občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž ter pokrovitelji Puklavec Family Wines, Fiposor, računovodstvo Plečko, računovodski servis Iztok Rakovec s.p. in gostilna Ozmec.