Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure, dne
20. 12. 2016, do 7. ure, dne 21. 12. 2016, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

TOREK 20. 12. 2016:

Ob 7:30 uri so policisti na podlagi odredbe sodišča v Mihovcih pri Veliki Nedelji prijeli 43 letnega moškega in ga nato odpeljali na Okrajno sodišče Ormož.

Ob 13:15 uri so policisti v kraju Hum pri Ormožu obravnavali prometni dogodek. Voznica osebnega avtomobila je trčila v srno in si poškodovala vozilo.

Ob 15:45 uri so policisti od oškodovanke sprejeli predlog za pregon kaznivega dejanja »zlorabe osebnih podatkov«. Po zbiranju obvestil sledi kazenska ovadba na okrožno tožilstvo na Ptuju.

Ob 16:10 uri so policisti posredovali v Ormožu, kjer je prišlo do spora v družini. Policisti so pri zbiranju obvestil ugotovili, da ni prišlo do kršitve javnega reda in miru ali storitve kaznivega dejanja.

Napoved aktivnosti za sredo 21. 12. 2016:

– V času med 1. 12. 2016 in 20. 12. 2016 potekajo aktivnosti v zvezi poostrenega nadzora v cestnem prometu »ALKOHOL in DRUGS«, kjer se preverja psihofizično stanje voznikov,
– Tega dne bodo policisti izvajali poostren nadzor po kršitvah hitrosti v cestnem prometu.

Uporaba pirotehničnih sredstev v času božičnih in novoletnih praznikov – obvestilo

Zaradi nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov lahko prihaja do telesnih poškodb, z uporabo pirotehnike pa po nepotrebnem plašimo tudi živali in onesnažujemo okolje. Ob tej priložnosti želimo opozoriti vse občane, predvsem pa starše otrok, na nevarnosti pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov.

Policisti bodo tudi v letošnjem letu skupaj z osnovnimi šolami izvedli projekt “Bodi zvezda, ne meči petard«, z namenom zmanjšati negativne posledice pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, ki so dovoljeni celo leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je od 19. pa do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice …) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 1. januarjem. Zakon določa, da so prepovedani prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Globa za kršitve določb zakona za posameznika oz. fizično osebo je od 400 do 1.200 evrov.

Naj bodo prazniki varni, brez kršitev in telesnih poškodb zaradi nepravilne in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.

PRIPRAVIL:
Edvard Cvetko, komandir PP ORMOŽ