Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure dne
19. 12. 2019, do 7. ure dne 20. 12.2019, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

ČETRTEK 19. 12. 2019:

Ob 13.20 uri smo na parkirišču v Ormožu obravnavali prom. nesrečo I. kategorije, v kateri sta bila udeležena voznica OA in voznik TV. Povzročiteljici je bil zaradi kršitve CPP izdan plačilni nalog.

Ob 15.48 uri je bilo v Trgovišču zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeto vozniško dovoljenje vozniku osebnega avtomobila, kateremu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 15.50 smo bili obveščeni o prometni nesreči s pobegom v Sv. Tomažu, kjer je NN voznica poškodovala parkirano vozilo. Z zbiranjem obvestil je bila izsledena povzročiteljica, kateri je bil odrejen tudi alkotest, ki je pokazal, da je prometno nesrečo povzročila pod vplivom alkohola. Odvzeto ji je bilo vozniško dovoljenje in izdan plačilni nalog za več kršitev CPP.

Ob 16.18 uri smo v Koračicah zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeli vozniško dovoljenje voznici osebnega avtomobila, kateri smo prepovedali nadaljnjo vožnjo, ter bomo zoper njo podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Ob 16.58 uri smo bili obveščeni o povoženju divjadi izven naselja Miklavž pri Ormožu in smo vozniku izdali obvestilo o odstopu od ogleda.

Ob 20.00 uri smo bili obveščeni o poškodbi vozila na parkirnem prostoru. Z ogledom je bilo ugotovljeno, da je nn voznik z nn vozilom zaradi nepravilnega premika z vozilom trčil v pravilno parkiran osebni avtomobil in odpeljal s kraja. Zadeva zaključena z uradnim zaznamkom.

Napoved aktivnosti za petek dne 20. 12. 2019 in vikend:

Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tudi letos pozivamo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je praktično problem vseh nas, zato vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjamo na nevarnosti in možne posledice, še zlasti pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena le med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa je dovoljena le med 26. decembrom in vključno 1. januarjem.

Vsem občanom, predvsem pa staršem otrok svetujemo, da se nakupu pirotehničnih izdelkov raje izognejo, saj bodo le na tak način zagotovili varnost sebi in vsem v njihovi bližini. Če pa se nakupu pirotehničnih izdelkov nikakor ne morete izogniti, pa poskrbite, da jih boste uporabljali čimbolj varno in s polno mero odgovornosti.

Vse, ki bi kljub drugačnim pozivom, vseeno kupovali ali uporabljali ognjemetne izdelke kategorije F1 pa pozivamo, da z zgledom pripomorete k preprečevanju neželenih posledic. Pirotehniko uporabljajte v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico. Pomembno vlogo imate tudi starši, ki s svojim obnašanjem in odnosom do pirotehničnih izdelkov, vplivate na zavest in obnašanje otrok.

Med 16.12.2019 in 31.12.2019 poteka poostren nadzor po alkoholu in drogah.

Uporaba pirotehničnih sredstev v času božičnih in novoletnih praznikov – obvestilo za medije

Zaradi nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov lahko prihaja do telesnih poškodb, z uporabo pirotehnike pa po nepotrebnem plašimo tudi živali in onesnažujemo okolje. Ob tej priložnosti želimo opozoriti vse občane, predvsem pa starše otrok, na nevarnosti pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov.

Policisti PP Ormož bomo tudi v letošnjem letu skupaj z osnovnimi šolami izvedli projekt “bodi kul, bodi zvezda” z namenom zmanjšati negativne posledice pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, ki so dovoljeni celo leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je od 19. pa do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice …) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 1. januarjem. Zakon določa, da so prepovedani prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Globa za kršitve določb zakona za posameznika oz. fizično osebo je od 400 do 1.200 evrov.

Naj bodo prazniki varni, brez kršitev in telesnih poškodb zaradi nepravilne in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.

Edvard CVETKO
komandir PP ORMOŽ