Martinovanje 2023 se je v Ormožu začelo s tradicionalnim ocenjevanjem mladih vin, in vin za »naj špricar. Ocenjevanje je potekalo včeraj v prostorih tržnice na Kerenčičevem trgu:

Ocenjevanje mladih vin in vin za »najšpricar« organizira Javni zavod za turizem, kulturo in šport v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Ljutomersko – ormoških goric Jeruzalem.  Vinogradniki iz ljutomersko – ormoškega ter ptujsko haloškega območja so na ocenjevanje prinesli 22 sort mladih vin, in kar 17 ZVRSTI, ki so konkurirala za »najšricar«. Strokovno komisijo so sestavljali 4 člani:  Janja Klajnčar Žajdela iz kleti Puklavec Wines,Nejc Borko iz vinske kleti Ptuj, Simona Rajh iz KGZ Ptuj – svetovalne službe v Ormožu ter  poznavalec in somelier Robert Puklavec, iz kleti Verus, ki je razen predsedoval obema komisijama, tudi potrošniško.  Potrošniška komisija je štela 6 članov, ki so jo sestavljali: Vinogradniki Saško Štampar, Eva Leskovar, Dejan Malec, ter kogovska vinska kraljica Rebeka Čurin, vinski kralj jeruzalemsko-ormoških goric Tilen Sedlak in slovenska vinska kraljica Maja Pečarič, ki prihaja iz Gorenjske.

Komisiji nista imeli enostavnega dela, mlada vina sta ocenjevali po 20-točkovni, vina za najšpricar pa po 5 točkovni metodi. Kar se tiče priljubljenih špricarjev, gre torej za odličnega, prav dobrega, dobrega, manj dobrega in slabega… drugače ne gre.

Rezultate bomo izvedeli v času Martinovanja. Najboljše špricar vino iz ljutomersko-ormoškega vinorodnega pod-okoliša bo za nagrado – do naslednjega Martinovanja posebej promovirano in na voljo  v vinoteki Destinacije Jeruzalem Slovenija v Gradu Ormož.