Verjetno jih še ni veliko, ki bi vedeli, da na lokaciji nekdanje ŽAGE, na Seniku 1, v kraju na meji med občinama Ormož in Sveti Tomaž, že nekaj časa deluje Zavod oziroma Konjeniški in mladinski center ŠKATLICA. Gre za posestvo, ki ga je pred štirimi leti kupila velika ljubiteljica konj Sara Marija Širnik iz Ljubljane, ki ji v smislu načel trajnosti načrtov ne manjka. Tako je pred kratkim skupaj s partnerji predstavila zanimiv LAS projekt  “Vzpostavitev pilotnega modela trajnostnega in vključujočega konjeniškega in mladinskega centra Škatlica”, ki ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. 

 

Gre za partnerski projekt Lokalne akcijske skupine UE Ormož, ki bo mladi ljubiteljici konj in podeželskega življenja v veliko pomoč, da uresniči svoje sanje. Sara Marija Širnik se je namreč pred štirimi leti odločila, da s partnerjem Luko Stoparjem zaživi podeželsko življenje v družbi konj, svojo ljubezen do konj pa prenese na lokalno okolje in mu širokosrčno ponudi aktivnosti, ki si jih je možno privoščiti v družbi štirinožnih lepotcev. Zapuščeno en hektar veliko posestvo na Seniku 1, kjer je nekoč bila ŽAGA, je tako po zaslugi Sare Marije Širnik zaživelo in dobiva novo vsebino.  Trenutno je na posestvu 5 konj, za katere skrbi Sara Marija, na pomoč ji priskoči tudi partner Luka Stopar  in več prostovoljcev, že sedaj je namreč velik skedenj ob hiši prostor za pogosto druženje mladih domačinov. Sara Marija Širnik je sicer svetovljanka, a ji življenje na podeželju predstavlja nov izziv, delo v dobrobit mladih pa posebno veselje. Po poklicu je prevajalka, vse doslej se je ukvarjala z medkulturnim posredovanjem in z delom v mladinskih organizacijah, se udeleževala mednarodnih izmenjav ter si nabirala izkušnje za delo s konji.   Lansko leto sta na njenem posestvu »Pri stari žagi« domovanje našli 2 kobili, in ni trajalo dolgo, da sta postali ljubljenki otrok od blizu in daleč. Danes je na posestvu 5 konj, in tudi obiskovalcev je vse več.

 

Partnerski projekt za dobrobit družbe, gospodarstva in okolja

 

Sredstva, ki jih bo Zavod Škatlica prejel iz LAS operacije “Vzpostavitev pilotnega modela trajnostnega in vključujočega konjeniškega in mladinskega centra Škatlica” bodo v veliko pomoč do cilja, ki predstavlja vzpostavitev mladinskega in konjeniškega centra, ki temelji na načelih trajnosti in vključevanju družbenih skupin, na katere imajo konji največ pozitivnih učinkov, (prav ti pa velikokrat nimajo dostopa do stika s konji), ter povezovanje centra z lokalnim okoljem.  Razen Konjeniškega in mladinskega centra Škatlica  v projektu sodelujejo : Osnovna šola Stanka Vraza Ormož, Osnovna šola Ormož in Konjeniško društvo Središče ob Dravi.

Skupna operacija se bo osredotočila na tri glavne vsebinske sklope:

  1. Vzpostavitev modela aktivnega hleva za konje.
  2. Nakup opreme za jahanje in trajnostno ozaveščanje otrok.
  3. Izvajanje aktivnosti, vključno z izobraževanjem za delo s konji in otroki.

 

Projekt “Vzpostavitev pilotnega modela trajnostnega in vključujočega konjeniškega in mladinskega centra Škatlica“, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja je vreden 32.889,00 evrov.  Iz sklada bodo partnerji pridobili 85 odstotkov, kar pomeni  25.511,40 evrov.

Podrobnejše v oddaji UTRIP ORMOŽA, 09.11.2023 ob 20.uri.