Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7:00 ure dne 21. 7. 2017, do 7:00 ure dne 24. 7. 2017 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 21. 7. 2017

Ob 9.15 smo bili obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila 20.7.2017 ob 23. uri na LC Veličane – Ivanjkovci, ko je voznik zapeljal s ceste. Zoper njega sledi hitri postopek zaradi kršitve po ZPrCP.

Ob 9:17 smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na glavni cesti izven naselja Ormož. Vozniku tovornega vozila je bil na kraju izdan plačilni nalog.

Ob 13:21 smo bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v okolici Ormoža. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog.

Ob 20.19 smo posredovali v Veliki Nedelji, kjer je prišlo do spora med hčerjo in mamo. Kršiteljici je bil izdan plačilni nalog.

SOBOTA 22. 7. 2017

Ob 10.37 uri smo v naselju Kog obravnavali kaznivo dejanje Nasilje v družini. Storilcu je bil izrečen ukrep prepovedi približevanja, po zbranih obvestilih bo na ODT podana kazenska ovadba.

Ob 16.05 smo v bližina ormoške obvoznice obravnavali požar. Ugotovljeno je bilo, da je zagorelo na strnišču, ogenj pa se je posledično razširil na podrast v bližnjem gozdu. O ugotovitvah bo podano poročilo na ODT

0B 16. 50 smo v Mihovcih pri Veliki Nedelji obravnavali prometno nesrečo s udeležbo divjadi.

0b 22.40 smo v Miklavžu pri Ormožu obravnavali prometno nesrečo s udeležbo divjadi.

NEDELJA 23. 7. 2017

Ob 08.09 smo bili obveščeni o požaru na območju Hardeka. Patrulja je na kraju ugotovila, da je prišlo do ponovnega tlenja na mestu, kjer smo že včeraj obravnavali požar.

Ob 09.46 je patrulja v zvezi obravnavanega kaznivega dejanja Nasilja v družini (obravnavali 22.7.2017) oškodovanki vročala sklep sodišča o podaljšanju ukrepa prepovedi približevanja. Pri tem pa je ugotovila, da je kršitelj ni upošteval izrečenega ukrepa, zaradi česar mu je bil na kraju izdan plačilni nalog.

Ob 13.01 smo na obravnavali kaznivo dejanje Zatajitve in sicer se je oškodovanka prejšnji dan nahajala na pregledu v zdravstveni ustanovi, kjer je v čakalnici pustila svojo torbico, iz katere ji je neznani storilec vzel bančno kartico, osebno izkaznico in že na območju Ptuja z bančno kartico opravil transakcije – plačilo v trgovinah. Sprejet predlog za pregon kaznivega dejanja, sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na državno tožilstvo na Ptuju.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 24. 7. 2017:

– ob rednem delu bodo policisti izvajali v cestnem prometu meritve hitrosti z laserskim merilnikom in ugotavljali prisotnost alkohola pri voznikih.

V skladu z analizo stanja problematike tovornih vozil in avtobusov v cestnem prometu na območju PP Ormož, bo PP Ormož v času od 24. 7. 2017 do 30. 7. 2017 izvedla poostrene aktivnosti.

OCENA PROMETNO VARNOSTNIH RAZMER

Na območju PU Maribor se je v prvem polletju 2017 zgodilo 210 (189) ali 11 % več prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozi in sicer 1 (3) prometna nesreča s smrtnim izidom, 43 (45) s telesnimi poškodbami in 166 (141) z materialno škodo. V teh prometnih nesrečah je bilo udeleženih 228 (205) ali 11 % več voznikov tovornih vozil, od katerih ni nobeden umrl, 2 (0) sta bila hudo telesno poškodovana in 6 (10) lahko telesno poškodovanih. V ostalih prometnih nesrečah so umrli oziroma telesne poškodbe utrpeli ostali udeleženci cestnega prometa. Kot vzroki prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil so izstopali premiki z vozilom, nepravilna stran/smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti in neustrezna varnostna razdalja. Vozniki avtobusov so bili v navedenem obdobju na območju PU Maribor udeleženi v 26 (21) prometnih nesrečah in sicer v 4 (8) prometnih nesrečah s telesnimi poškodbami in 22 (13) z materialno škodo. V teh prometnih nesrečah vozniki avtobusov niso bili telesno poškodovani, so pa telesne poškodbe utrpeli drugi udeleženci cestnega prometa.

Kot vzroka prometnih nesreč z udeležbo voznikov avtobusov sta izstopala premiki z vozilom in nepravilna stran/smer vožnje.

Glede na to, da sta obe kategoriji voznikov dokaj pogosto udeleženi v prometnih nesrečah, v razmeroma velikem deležu pa so vozniki tovornih vozil in avtobusov tudi povzročitelji prometnih nesreč, so pri preprečevanju tovrstne problematike zelo pomembne tudi poostrene aktivnosti policije.

AKTIVNOSTI V ČASU AKCIJE

V času izvajanja akcije bomo na PP Ormož med rednim delom zagotovili intenziviranje aktivnosti na področju nadzora voznikov tovornih vozil in avtobusov. Nadzor bomo izvajali predvsem v naseljih in ostalih kritičnih odsekih cest, ki po problematiki tovornih vozil in avtobusov izstopajo na našem območju.

Posebno pozornost bomo namenili ugotavljanju prekoračitev hitrosti voznikov tovornih vozil in avtobusov, psihofizičnemu stanju teh kategorij voznikov ter področju socialne zakonodaje (kršitve s področja Zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih). Vsem kontroliranim voznikom tovornih vozil in avtobusov, bomo policisti odrediti preizkus alkoholiziranosti, prav tako pa bomo policisti izvajati celovite policijske postopke, tudi z drugih delovnih področij policije.

PRIPRAVILA:
Gregor Bezjak, policist I
in Edvard Cvetko, komandir