Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7:00 ure dne 15. 2. 2019, do 7:00 ure dne 18. 2. 2019 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 15. 2. 2019

Ob 10:58 uri smo v Veliki Nedelji mlajši osebi zasegli PVC vrečko, s posušenimi rastlinskimi delci, za katere sumimo, da gre za prepovedano drogo.

Ob 11:12 uri smo bili obveščeni o poškodovanih delih bivalnega vikenda v Strezetini.

Ob 15:20 uri smo bili obveščeni o pogrešanju 84 letne Čovič Marije. Vse, ki bi karkoli vedeli o pogrešani, prosimo da o tem takoj obvestijo PP Ormož na telefonsko številko 741 08 50, ali pokličejo na interventno številko policije 113 oz. anonimni telefon 080 1200.

Ob 19:10 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije na Ljutomerski cesti v Ormožu, na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani voznik osebnega avtomobila zaradi nepravilnega premika z vozilom trčil v pravilno parkiran osebni avtomobil in ga poškodoval, dogodek smo zaključili z uradnim zaznamkom.

SOBOTA 16. 2. 2019

Ob 12:30 uri smo na območju naselja Pušenci prijeli državljana Sirije, kateri je nedovoljeno prestopil državno mejo.

NEDELJA 17. 2. 2019

Ob 5:52 uri smo na regionalni cesti v naselju Pavlovci opravili ogled kraja prometne nesreče I. kategorije. Udeleženo je bilo eno vozilo. Vzrok nepravilna smer vožnje.

Ob 7.15 uri smo v naselju Središče prijeli dva tujca državljana Alžirije in Maroka, katera sta pred tem nedovoljeno prestopila državno mejo izven naselja.

Ob 9:00 uri smo skupaj z gasilci GZ Središče ob Dravi nadaljevali s iskanjem pogrešane osebe.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 18. 2. 2019:
– Opravljali bomo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem, kjer bomo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnji pod vplivom alkohola).
– Od 18 .2. do 24. 2. 2019 poteka evropsko usklajen nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi »TRUCK & BUS«.

OCENA PROMETNO VARNOSTNIH RAZMER

Na območju PU Maribor je bilo v letu 2018 v prometnih nesrečah udeleženih 550 (474) ali 16 % več voznikov tovornih vozil, od katerih se je en (3) hudo telesno poškodoval in 29 (18) lahko telesno poškodovalo, v ostalih primerih pa je nastala materialna škoda. Prometne nesreče je povzročilo 330 (292) voznikov tovornih vozil, kar je 60 % (62 %) prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi. Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil se je zgodilo v naseljih, sledijo pa avtoceste in glavne ceste, na katerih je tudi največji delež tranzitnega tovornega prometa. Kot vzroki prometnih nesreč so izstopali premiki z vozilom, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran/smer vožnje.

V prometnih nesrečah na območju PU Maribor je bilo v navedenem obdobju udeleženih 72 (53) ali 36 % več voznikov avtobusov, od katerih ni bil nihče telesno poškodovan, medtem, ko so telesne poškodbe v prometnih nesrečah z udeležbo avtobusov utrpeli predvsem ostali udeleženci. Vozniki avtobusov so povzročili 31 (24) ali 43 % (45 %) prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi. Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov avtobusov se je zgodilo na cestah v naseljih. Kot vzroka prometnih nesreč sta izstopala premiki z vozilom in nepravilna stran/smer vožnje.

Glede na to, da sta obe kategoriji voznikov dokaj pogosto udeleženi v prometnih nesrečah, v razmeroma velikem deležu pa so vozniki tovornih vozil in avtobusov tudi povzročitelji prometnih nesreč, so pri preprečevanju tovrstne problematike zelo pomembne tudi nadzorstvene aktivnosti policije.

AKTIVNOSTI V ČASU AKCIJE

V času izvajanja akcije bomo na PP Ormož med rednim delom povečali nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov. Posebno pozornost bomo namenili ugotavljanju prekoračitev hitrosti voznikov tovornih vozil in avtobusov, psihofizičnemu stanju teh kategorij voznikov, neuporabi varnostnih pasov ter področju socialne zakonodaje (kršitve s področja Zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih). Vsem kontroliranim voznikom tovornih vozil in avtobusov bodo policisti odredili preizkus alkoholiziranosti.

PRIPRAVILA:
Gregor Bezjak, višji policist I
in Edvard Cvetko, komandir