S POLICIJE sporočajo, da so danes v zvezi s posledicami, ki jih prinaša neodgovorno ravnanje s pirotehniko v času praznikov pripravili TISKOVNO KONFERENCO, na kateri so sodelovali Darko Lamot, vodja Oddelka za splošne policijske naloge Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor; prim. Erik Vrabič, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije UKC Maribor in žrtev iz okolice Maribora, ki je predstavil lastno izkušnjo poškodbe s pirotehničnim izdelkom, ki je za vedno zaznamovala njegovo življenje. Naša smučarska šampionka Ilka Štuhec pravi: Bodi zvezda! Ne meči petard! Naj se raje iskri od veselja. In veljalo bi ji prisluhniti, menijo na POLICIJI in dodajajo: “Ne pozabite, da ob pokih trpijo tudi živali!”

Uporaba pirotehničnih sredstev v času božičnih in novoletnih praznikov

Zaradi nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov lahko prihaja do telesnih poškodb, z uporabo pirotehnike pa po nepotrebnem plašimo tudi živali in onesnažujemo okolje. Ob tej priložnosti želimo opozoriti vse občane, predvsem pa starše otrok, na nevarnosti pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov.

Policisti bodo tudi v letošnjem letu skupaj z osnovnimi šolami izvedli projekt “Bodi zvezda, ne meči petard«, z namenom zmanjšati negativne posledice pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, ki so dovoljeni celo leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je od 19. pa do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice …) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 1. januarjem. Zakon določa, da so prepovedani prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Globa za kršitve določb zakona za posameznika oz. fizično osebo je od 400 do 1.200 evrov.

Naj bodo prazniki varni, brez kršitev in telesnih poškodb zaradi nepravilne in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.

Kronologija pomembnejših dogodkov na območju Policijske postaje Ormož

Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7.00 ure dne
18. 12. 2018, do 7.00 ure dne 19. 12. 2018 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

TOREK 18. 12. 2018:
Ob 7:00 smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije z udeležbo divjadi.

Ob 8:30 smo bili obveščeni, da voznica osebnega avtomobila v Ormožu na prehodu za pešce ni upoštevala pravila o prednosti peške in je v njo skoraj trčila. Voznici je bil izdan plačilni nalog zaradi kršitve določil ZPrCP-1.

Ob 10:10 smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije na območju Središča ob Dravi med osebnim in tovornim vozilom. Povzročiteljici je bil izdan plačilni nalog zaradi nepravilnega vključevanja na prednostno cesto.

Ob 19:35 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije v naselju Dobrovščak. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila trčila v srno in si poškodovala vozilo.

Ob 06:25 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije s pobegom na regionalni cesti v naselju Libanja. Na kraju je bilo ugotovljeno, da neznani voznik neznanega vozila zaradi nepravilne smeri/strani vožnje trčil v nasproti vozeč osebni avtomobil. Po zbranih obvestilih sledi ustrezen ukrep.

Napoved aktivnosti za sredo dne 19. 12. 2018:
Opravljali bomo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem, kjer bomo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnji pod vplivom alkohola, kršitve peščev).

PRIPRAVILI POLICISTI PP ORMOŽ