Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7:00 ure dne 11. 1. 2019, do 7:00 ure dne 14. 1. 2019 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 11. 1. 2019

Ob 7:52 je patrulja v Ormožu imela v postopku voznika osebnega avtomobila, kateremu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.39 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje in izdan plačilni nalog.

Ob 09:55 smo bili obveščeni s strani prijavitelja, da mu je neznana oseba iz parkirnega prostora pred delavnico odpeljala neznano kam vozilo, ki ga je imel na popravilu. Patrulja je z zbiranjem obvestil ugotovila, da je vozilo s kraja dal odpeljati lastnik vozila. Zadevo smo zaključili z uradnim zaznamkom.

Ob 12:03 smo nudili asistenco delavcem zdravstvenega doma pri hospitalizaciji osebe. Patrulja ob nudenju asistence ni beležila posebnosti.

SOBOTA 12. 1. 2019

Navedenega dne nismo obravnavali varnostno pomembnih dogodkov.

NEDELJA 13 . 1. 2019

Ob 9:20 uri smo na območju naselja Godeninci prijeli dva tujca (državljana Alžirije in Maroka). V postopku je bilo ugotovljeno, da sta ilegalno prestopila državno mejo na območju Središča ob Dravi. Med postopkom sta zaprosila za mednarodno zaščito, zato sta bila po konačem postopku odpeljana v azilni dom v Ljubljani.

Ob 6:30 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije dogodek na regionalni cesti izven naselja Žerovinci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila trčil v srno in si poškodoval vozilo. Izdano je bilo obvestilo obvestilo o odstopu od ogleda.


Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 14. 1. 2019:
– Opravljali bomo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem, kjer bomo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnji pod vplivom alkohola in na uporabo zimske opreme).

Policisti od danes do 27.januarja izvajajo poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo

Voziš? Izklopi telefon, ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic in pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot. Policisti bomo začeli izvajati poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Akcija, katere namen je zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost, bo trajala od 14. do 27. januarja 2019.
Ali ste vedeli?
• Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.
• Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Čeprav gledamo, naši možgani takrat ne vidijo!

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.
Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Policisti svetujemo: Ko voziš, ne uporabljaj telefona!

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje.
Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno! Zato v policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom. Med vožnjo tako ne opravljajte pogovorov po telefonu, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh, ne fotografirajte ali snemajte, ne uporabljajte telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!
V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.
Tudi kolesarjem in pešcem svetujemo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.

PRIPRAVILA:
Mitja Tramšek, višji policist I
in Edvard Cvetko, komandir