Letos v Ormožu PRVIČ praznujemo občinski praznik. Datum občinskega praznika je 16.junij, ki predstavlja datum prve omembe Holermousa – Ormoža davnega leta 1273. Uvod v praznik je bila otvoritev razstave ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož z naslovom POGLEDI NA ORMOŽ – PODOBE ORMOŽA NA VEDUTAH, RAZGLEDNICAH IN FOTOGRAFIJAH:

Avtorica razstave kustodinja Nevenka Korpič s sodelavci ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož je razstavo postavila v galeriji Grajske pristave. Na ogled so številne najstarejše razglednice vedute Ormoža. Ormož se namreč ponaša z mnogimi upodobitvami mesta in okolice, ki so nastajale vse od 17.stoletja. Pomemben vir pa so tudi razglednice od konca 19.stoletja naprej, na katerih je upodobljen Ormož z okolico. Gre za zgodovinske fotografije pred in po vojnih domačih fotografov Marije Polak, Antona Kosija, Rudolfa Rakuše in Štefana Hozyana starejšega. Razstava pa prinaša tudi novejše fotografije Cirila Ambroža, ki pravi, da so na ogled njegove fotografije Ormoža iz let od 2009 do danes, namenoma pa je za razstavo izbral panoramske fotografije, se pravi fotografije iz zraka. Razstava Podobe Ormoža na vedutah, razglednicah in fotografijah pa tako razkriva iskreno pripadnost in verjetno tudi ponos nekdanjih prebivalcev Ormoža, ki se jim je zdelo prav, da svoje mesto ovekovečijo tudi v sliki, neglede na tehnične možnosti, ki so jih skozi zgodovino imeli.

Gotovo, da razstava predstavlja odlično obeležitev prvega ormoškega občinskega praznika. Odprtje razstave so popestrili s filmom, ki prinaša pogled na Ormož s ptičje perspektive in posnetke fotografij Ormoža od nekoč ter komentar o zgodovini Ormoža, ki ga napisala Nevenka Korpič, prebral pa Peter Kirič.
Na otvoritveni slovesnosti, je zapel ženski zborček glasbene šole Ormož. Vmes se je s poezijo svoje prababice Erne Meško predstavila pravnukinja Luna Pučko.
Zbranim je razstavo predstavila avtorica Nevenka Korpič, ki je med drugim povedala, da je najstarejša razglednica na razstavi iz leta 1898. O pomembnosti razstave, ki prinaša sprehod skozi dolgo zgodovino Ormoža je spregovoril direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj- Ormož dr.Aleksander Lorenčič, ki je občanom tudi čestital ob prazniku. Slavnostni govornik pa je bil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je razstavo odprl.
Razstava bo na ogled do 20.septembra in tudi v petek, 19.junija, ko bo pred Grajsko pristavo ob 17.uri potekala osrednja občinska proslava ob prvem občinskem prazniku in, ko bodo zaslužnim občanom podeljena tudi občinska priznanja.