V Ormožu so v petek odprli Center ponovne uporabe, ki se nahaja v pritličju zgradbe Ljudske univerze na Vrazovi 12. To je že deveti takšen centerv Sloveniji, ki ima dve pomembni funkciji: V njih lahko po simboličnih cenah kupite rabljene, a ohranjene stvari, hkrati pa so v centrih zaposlitev našle težje zaposljive osebe. Tudi v Ormožu bodo zaposlitev dobili trije domačini.

Glavni namen centra, ki deluje v okviru socialnega podjetništva, je torej uporaba rabljenih stvari, zmanjšanje odpadkov in ustvarjanje zelenih delovnih mest. Če imate doma torej stvari, ki jih ne potrebujete več, a so ohranjene ali pa malo poškodovane, jih lahko odnesete v Center ponovne rabe v Ormožu. Zaposleni v delavnicah prinešene predmete očistijo in popravijo, (če so potrebni popravila,) potem pa jih pripravijo za prodajo. Na prodajnih policah, ki so vse narejene, seveda, iz že rabljenega pohištva, lahko izbirate med različnimi gospodinjskimi pripomočki, od loncev do kozarcev, oblačili za vse generacije, pohištvom, igračami in drugimi izdelki. Za večje predmete bo poskrbelo Komunalno podjetje Ormož, kjer bodo tudi čakali na svoje kupce. Trgovinica/ delavnica v zgradbi Ljudske univerze meri sicer le dobrih 16 m2.
Centri ponovne uporabe delujejo tudi v Rogaški Slatini, Vojniku, Velenju, Tepanjah, Trebnjem, Kranju oz. Tržiču, v Ljubljani in sedaj tudi v Ormožu.
Prvi tovrstni center so na pobudo dr. Marinke Vovk, ki je sodelovala pri odprtju vseh centrov in je nosilka Centrov ponovne uporabe v Sloveniji, so odprli v Rogaški Slatini.
“Uporabljenih predmetov, lahko so stari ali tudi malo poškodovani, tako ne vržemo v smeti, temveč zaživijo novo življenje s tem, ko jih za nizko ceno kupijo novi lastniki…”, je na otvoritvi v Ormožu povedala Vovkova.
Center ponovne uporabe d.o.o. je prvo socialno podjetje, ki je z 29.8.2012 član Mrežno podjetniškega inkubatorja (MPI) v Ormožu.
Trgovinica oziroma delavnica bo v zgradbi Ljudske univerze na Vrazovi 12 v Ormož s „polnimi pljuči“ začela delovati predvidoma 10.januarja 2014. Odprta bo ob delovnikih med 9.00 in 17.00 uro.

Na otvoritvi ( Dr.Marinka Vovk na sredini) Foto: Ivan Babič
CPU_3