Iz podjetja Puklavec Family Wines sporočajo, da bodo jutri, 20. Avgusta začeli s trgatvijo, in sicer s sortami za peneča vina.
“Obeta se odličen letnik 2018”, pravi direktor in glavni enolog Mitja Herga in dodaja, da ima od letošnje trgatve velika pričakovanja, še posebej od sort kot so rumeni muškat, traminec, sivi pinot, chardonnay in sauvignon. Glede kakovosti poznih sort pa je v tem trenutku še prerano govoriti (pozne sorte: šipon, renski rizling, laški rizling).
Tudi letos bo klet pri pridelavi sledila trendom in večji poudarek namenila penečim vinom, ki zadnja leta dosegajo izredno rast in prepoznavnost. Novost je, da se usmerjajo v proizvodnjo nišnega produkta – vina iz posamezne lege. To pomeni, da so izbrali najboljše lege vinogradov in jim že od začetka namenili več pozornosti. Gre za lege Busek (Vinski vrh), kjer zori sivi pinot, Gomila za sauvignon in Kajžar za chardonnay, kjer vsako trto obtežijo z maksimalno 1,5 kg grozdja. Tako bodo že letos delali selekcijo pridelka in redukcijo v vinogradu ter med temi trtami glede na okus grozdja odbrali najboljše. V praksi to pomeni, da bodo odbrali 10 – 15% najboljših trt in od tega pridelali 400 – 500 steklenic vina na hektar, z oznako »special edition«. Ormoška klet se tako ne glede na njihovo velikost, v prihodnje usmerja na vinarjenje s čim manj posegi, kar pomeni spontane fermentacije, fermentacija v lesenih sodih in zorenje na drožeh.
Od letošnje trgatve pričakujejo 3.400 ton lastnega grozdja in 2000 on od celotnega odkupa, torej skupno 5.400 ton grozdja. Pričakujejo 3.650.000 litrov vinskega letnika 2018.
V času trgatve bodo dodatno najeli cca 160 sezonskih delavcev in trgatev zaključili predvidoma konec septembra ali v začetku oktobra.