Minulo soboto je v Središču ob Dravi potekal 16. regijski kviz gasilske mladine. Na kvizu je sodelovalo 57 ekip iz regije: 21 pionirskih, 20 mladinski in 15 ekip gasilcev pripravnikov:

Pred izvedbo državnega gasilskega mladinskega kviza, ki bo 30.marca potekal v Krškem, je treba ugotoviti, KDO pa so tisti, ki so najboljši v regiji. Tako je minulo soboto potekal regijski ( sicer že 16-ti po vrsti) kviz gasilske mladine. Letos je regijski kviz organizirala GZ Središče ob Dravi in je potekal v prostorih tamkajšnje osnovne šole. Še pred začetkom kviza sta zbranim tekmovalcem – med drugimi – dobrodošlico izrekla ravnateljica osnovne šole, pa tudi župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko. Višek uvodne slovesnosti pa je običajno dvig zastave, ki torej pomeni začetek tekmovanja.
»Organizacija takšnega kviza oziroma tekmovanja je za posamezno gasilsko zvezo pomemben dogodek, ki terja kar veliko priprav«, je povedala Mateja Munda (GZ Središče ob Dravi), ki je bila vodja tekmovanja. Ob tem Mundova dodaja, da pa mladi dobro delajo, kar so dokazali že na občinskem tekmovanju, ki je potekalo 24.februarja.

Področje dela z mladimi predstavlja eno pomembnejših nalog gasilske zveze Slovenije. Poteka na nivoju gasilskih društev, gasilskih zvez in Gasilske zveze Slovenije, kjer se izvajajo bogati programi, z namenom pridobivanja mladih v gasilsko organizacijo, njihovega usposabljanja ter priprave za delo v operativnih gasilskih enotah. V ta namen zveza usposablja mentorje, ki so v gasilskih društvih osnovni nosilci dela z mladimi. Različna tekmovanja se tako začnejo v domačem gasilskem društvu, potem v gasilskih zvezah, nato v regijah in končno državna tekmovanja. Tekmovanja oziroma kvizi so sestavljeni iz teoretičnega in praktičnega dela.

Mladi gasilci pokazali veliko znanja in usposobljenosti

Vse ekipe na kvizu so pokazale veliko znanja in usposobljenosti. Tako, da so na končne rezultate vplivale le stotinke točk. Na državno tekmovanje, 30 marca iz Podravske regije odhaja 8 ekip: 3 pionirske (Sela 1, Majšperk – Breg in Jablane); 3 mladinske (Sela, Majšperk-Breg 2 in Majšperk-Breg 1) ter 2 ekipi gasilcev pripravnikov (Stoperce in Majšperk).

Pionirskih ekip je bilo 21: Med domačimi ekipami so se najbolje odrezali pionirji iz PGD Pršetinci 2 (GZ Sveti Tomaž),ki so pristali na 11.mestu. 14-ti so bili pionirji PGD Miklavž pri Ormožu (GZ Ormož), 15-ti pionirji Središče ob Dravi 1. Med 20-timi mladinskimi ekipami, so se od domačinov najbolj odrezali člani ekipe Središče ob Dravi 1, ki so pristali na 4.mestu. 8 mesto je osvojila ekipa mladincev Središče ob Dravi 1, 14.mesto pa so osvojili mladinci iz PGD Pršetinci (GZ Sveti Tomaž).
Gasilci pripravniki so sestavljali 15 ekip. Od naših domačih se je najboljše uvrstila ekipa iz Ključarovcev (GZ ORMOŽ), ki je pristala na 9.mestu. Ekipa PGD Obrež (GZ Središče ob Dravi) je bila 12-ta. Ekipa Loperšice (GZ ORMOŽ) pa je pristala na 14.mestu.